Μήνυμα της Προέδρου

Το 2016 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), καθώς, με την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Μαστίχας Χίου και του Μουσείου Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα, το Δίκτυο Μουσείων μας αριθμεί πλέον εννέα μέλη.

Το ΠΙΟΠ, δεκαπέντε χρόνια τώρα, εργάζεται άοκνα για τη διάσωση, καταγραφή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και, μέσω αυτής, την τόνωση της ελληνικής περιφέρειας. Με το Δίκτυο των εννέα θεματικών Μουσείων μας, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με την Πολιτεία, τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, τα επιστημονικά συνέδρια και τις ποικίλες δράσεις, πιστεύουμε ότι συμβάλλουμε καθοριστικά τόσο στην προβολή της παραγωγικής ιστορίας της χώρας, αναδεικνύοντας την παραδοσιακή, βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία, όσο και στην προώθηση της σχέσης πολιτισμού-περιβάλλοντος, με στοχευμένες δράσεις όπως η καταγραφή των πολιτιστικών τοπίων στην Ελλάδα. Επιπλέον, ως διαπιστευμένο συμβουλευτικό όργανο από την UNESCO για ζητήματα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στηρίξαμε επιστημονικά την εγγραφή της Μαστιχοκαλλιέργειας και της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας & της UNESCO.

Έχουμε υποδεχτεί περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες και ξένους επισκέπτες στα Μουσεία μας, τα οποία αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας των περιοχών όπου λειτουργούν, προσφέροντας κίνητρα για την ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού, μοχλού ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Στο Ιστορικό Αρχείο μας διατηρούμε και οργανώνουμε σπάνιο αρχειακό υλικό που αποτυπώνει σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας του 20ού αιώνα. Στη Βιβλιοθήκη μας περισσότεροι από 57.000 τίτλοι βιβλίων είναι προσβάσιμοι στο κοινό. Η προσπάθεια όμως δεν σταματά εδώ. Οργανώνουμε νέες δράσεις, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια. Με γνώμονα την εξωστρέφεια, αξιοποιούμε το πολιτιστικό μας κεφάλαιο στον μέγιστο δυνατό βαθμό, ξεδιπλώνουμε πρωτοβουλίες, προκαλούμε νέες συνέργειες.

Ο πολιτισμός είναι για εμάς έμπνευση και μας δίνει δύναμη για να διεκδικούμε και να συνδιαμορφώνουμε το μέλλον. Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον, συνεχίζουμε με όραμα και πάθος.


 
 Σοφία Ζ. Στάϊκου
Πρόεδρος Δ.Σ.