ΘεΑθήναι ένα αφιέρωμα στην Αθήνα

ΘεΑθήναι ένα αφιέρωμα στην Αθήνα
26.6.2015
30.6.2015

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει στο Ιστορικό Αρχείο του, από τις 26 έως τις 30 Ιουνίου, αφιέρωμα στην Αθήνα. Στον εξώστη του πρώην βιομηχανικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα με τίτλο «ΘεΑθήναι», στη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστεί ένα αθηναϊκό θεατρικό έργο, σε μια νέα προσέγγιση και δυο σχολιασμένες προβολές ταινιών που αφορούν στην Αθήνα.

Ειδικότερα:

  • Παρασκευή 26 Ιουνίου – Κυριακή 28 Ιουνίου

Έχοντας ήδη διαγράψει μία επιτυχημένη πορεία και αποσπάσει θετικές κριτικές, η παράσταση «Αχ! (ξανα)διαβάζοντας την Κερένια Κούκλα του Χρηστομάνου», από τον θίασο bijoux de kant και τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη, «επιστρέφει» στην Αθήνα και φιλοξενείται για τρεις βραδιές στο Ιστορικό Αρχείο. Πρόκειται για το έργο της Γλυκερίας Μπασδέκη, που βασίζεται στο σπουδαίο αθηναϊκό ηθογράφημα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου «Η κερένια κούκλα». Με φόντο την αθηναϊκή πραγματικότητα, στις αρχές του 20ού αιώνα, ξετυλίγεται η δραματική ιστορία του Νίκου, της Λιόλιας και της Βεργινίας.

Κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη  -  Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης

Μουσική: Κώστας Δαλακούρας  - Βοηθός Σκηνοθέτης: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

Σκηνική εγκατάσταση: Αντρέας Κασάπης - Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος

Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα  - Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Παίζουν: Λένα Δροσάκη (Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2015), Δημήτρης Μοθωναίος (Υποψήφιος για το Βραβείο Δημήτρης Χορν 2014), Κατερίνα Μισιχρόνη, Μαίρη Συνατσάκη

 

  • Δευτέρα 29 Ιουνίου

Προβολή της ταινίας «Αθήνα. Αναζητώντας την χαμένη πόλη» (διάρκεια 77’), σε σενάριο και σκηνοθεσία Σούλας Δρακοπούλου  και Μαρκ Γκαστίν, παραγωγή Όλγας Αμπάτζογλου (Cyclope productions – Γαλλικό Ινστιτούτο, 1993) και μουσική Νίκου Κυπουργού.

Η ταινία, με νοσταλγική διάθεση και κριτικό βλέμμα, παρακολουθεί πώς κατέγραψε ο ελληνικός κινηματογράφος, από την αρχή του στην Ελλάδα και για αρκετές δεκαετίες, την αλλαγή της Αθήνας. Γνωστές κινηματογραφικές σκηνές ανασυγκροτούν στα μάτια μας την εξέλιξη της πόλης, την καθημερινότητα αλλά και τις συνήθειες των κατοίκων της, στο πέρασμα των χρόνων. Την ταινία σχολιάζει ο δημοσιογράφος και μελετητής της ιστορίας της Αθήνας, Νίκος Βατόπουλος.

 

  • Τρίτη 30 Ιουνίου

Προβολή της ταινίας «Η Αθήνα που φεύγει» (διάρκεια 37’), σε σενάριο Άννας Μποτοπούλου και έρευνα - παρουσίαση Τάσου Βουρνά (Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της Αγροτικής Τραπέζης, 1978). Η ταινία περιηγείται το μνημειακό και κτιριακό απόθεμα της Αθήνας προκειμένου να προωθήσει τον τουρισμό στην πρωτεύουσα, αλλά και να σημειώσει την καταστροφή αυτού του αποθέματος που είχε ήδη συντελεσθεί την εποχή της παραγωγής της. Η ταινία θα προβληθεί συνδυασμένη με συναφή σχολιασμό από τον συγγραφέα – δημοσιογράφο, Δημήτρη Φύσσα.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Ώρα προσέλευσης 20:30.

Για κράτηση θέσεων τόσο στη θεατρική παράσταση όσο και στις προβολές, επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 210 3418011 (9:00-17:00).

 

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 14, Ταύρος
Τηλ.: 210 3418051