ΘεΑθήναι: Ένα αφιέρωμα στην Αθήνα «έρωτας κι εργασία στη μεταπολεμική Αθήνα»

ΘεΑθήναι: Ένα αφιέρωμα στην Αθήνα «έρωτας κι εργασία στη μεταπολεμική Αθήνα»
3.6.2016

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει τη δεύτερη κατά σειρά ετήσια δράση του αφιερωμένη σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού της Αθήνας, με τίτλο «ΘεΑθήναι», την Παρασκευή 3 Ιουνίου, (ώρα 18:30), στο Ιστορικό Αρχείο στον Ταύρο.

Πτυχές της καθημερινής ζωής και της εργασίας στη μεταπολεμική Αθήνα, μέσα από τη ματιά της οπτικής εθνογραφίας και του δημοφιλούς ελληνικού κινηματογράφου, θα παρουσιασθούν στους χώρους του πρώην βιομηχανικού κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ.

Φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό θα επιτρέψει μία αναδρομή στην παραδοσιακή επαγγελματική δραστηριότητα στην αθηναϊκή πρωτεύουσα, στη σύνδεσή της με τη μεταπολεμική κοινωνική ζωή της πόλης και στις επιβιώσεις της στη σύγχρονη εποχή. Στο ελληνικό κινηματογραφικό μελόδραμα της δεκαετίας του 1960, σε εμπορική ακμή τη συγκεκριμένη περίοδο, ανιχνεύονται επίσης οι αναπαραστάσεις που προτείνει το δημοφιλές είδος για την καθημερινότητα, τον έρωτα και την εργασία στη μεταπολεμική Αθήνα.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της δράσης:

«Παραδοσιακά επαγγέλματα στην πόλη: παλιές μορφές και σύγχρονες εκφράσεις στην Οπτική Εθνογραφία»  από τους Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη, δρ Πολιτισμικών Σπουδών, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών  και Γιώργο Κούζα, δρ Λαογραφίας, μεταδιδακτορικός ερευνητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

«Το ελληνικό κινηματογραφικό μελόδραμα: έρωτας κι εργασία στη μεταπολεμική Αθήνα» από την Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη, δρ Πολιτισμικών Σπουδών, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Για κράτηση θέσεων επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 210 3418011 (9:00-17:00).

 

 

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 14, Ταύρος
Τηλ.: 210 3418051 - www.piop.gr