Καλάβρυτα: Άνθρωποι και σκιές στα μουσεία του ΠΙΟΠ

Καλάβρυτα: Άνθρωποι και σκιές στα μουσεία του ΠΙΟΠ
2.7.2014

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, συνεχίζει τον κύκλο προβολών επιλεγμένων ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών, κάθε μήνα, στα μουσεία του δικτύου του.

Η επόμενη προβολή που θα πραγματοποιηθεί, ταυτοχρόνως, σε όλα τα μουσεία την Τετάρτη 2 Ιουλίου στις 19:00, αφορά στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Καλάβρυτα: Άνθρωποι και Σκιές» (2014 – 111’) του Ηλία Γιαννακάκη, που πραγματεύεται το αποτρόπαιο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο σκηνοθέτης, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό, συνθέτει στοιχεία και μαρτυρίες ώστε να (συνο)μιλήσει για μία από τις  ζοφερότερες στιγμές της νεώτερης ιστορίας μας.

 

Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

 

«Καλάβρυτα: Άνθρωποι και Σκιές»

Καλάβρυτα. Δεκέμβριος 1943. Εκτέλεση ολόκληρου του ανδρικού πληθυσμού από 14 χρονών και πάνω. Πυρπόληση όλων των σπιτιών. Αντίποινα, είπαν οι Γερμανοί, για τη θανάτωση 80 στρατιωτών τους από τους αντάρτες. Και απέμειναν οι μανάδες με τα μικρά παιδιά τους. Όσα γλίτωσαν. Τα οποία σήμερα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Δεν είναι μονάχα η μνήμη της καταστροφής και του αίματος που τους έχει στοιχειώσει. Είναι τα ερωτήματα που βαραίνουν ακόμα περισσότερο. Θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή αν οι αντάρτες δε σκότωναν τους Γερμανούς;  Τι σημαίνει η λέξη αντίποινα; Και τι η λέξη καταστροφή; Περισσότερο από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ πάνω στη φρίκη, πρόκειται για μια ταινία συλλογικό - πορτρέτο των επιζώντων οι οποίοι προσπαθούν, 70 χρόνια τώρα, να καταλάβουν ποιοι είναι και τι πραγματικά τους συνέβη.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το βραβείο της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) στο φετινό, 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.