Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο (κατάλογος έκθεσης)

Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο (κατάλογος έκθεσης)

Επιστημονική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά
Κείμενα: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Τώνια Γιαννουδάκη
Αθήνα 2018, σ. 164
ISBN 978-960-244-199-2
€ 25,00

Η έκδοση του καταλόγου Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο, σε επιστημονική επιμέλεια Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά, συνοδεύει την ομότιτλη περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου (18.07-30.09.2018). Η έκθεση, συνεργασία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, οργανώθηκε με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατο του τηνιακού γλύπτη Γιανούλη Χαλεπά (1851-1938).

Στον κατάλογο προτάσσεται το εισαγωγικό κείμενο της Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά, «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο», και ακολουθεί το κείμενο «Προσωπικά βιώματα και καλλιτεχνική δημιουργία. Εννέα γλυπτά του Γιανούλη Χαλεπά από τη Συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης» της Τώνιας Γιαννουδάκη, επιμελήτριας της Συλλογής Γλυπτικής ΕΠΜΑΣ. Εξέχουσα θέση κατέχει στον κατάλογο η παρουσίαση για πρώτη φορά τριάντα πέντε αδημοσίευτων σχεδίων με μολύβι του Χαλεπά, υλικό που ανήκει στη Συλλογή Νικολάου Δούκα, την επιστημονική τεκμηρίωση του οποίου είχε η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. Ο κατάλογος εμπλουτίζεται με ενότητα για έντεκα σχέδια του καλλιτέχνη από τις Συλλογές της ΕΠΜΑΣ, καθώς και άλλη με τα οικονομικά κατάστιχα του εργαστηρίου του Ιωάννη Χαλεπά, πατέρα του γλύπτη. Παράλληλα, ο κοινωνικός περίγυρος του Χαλεπά στον Πύργο και στην Αθήνα αναδεικνύεται από φωτογραφίες του αρχείου του Κωνσταντίνου Π. Καλαϊτζίδη.

Ο κατάλογος αποτελεί σημείο αναφοράς και απαραίτητο βιβλιογραφικό εργαλείο για το επιστημονικό και ερευνητικό κοινό, ενώ συγχρόνως απευθύνεται και στο ευρύ κοινό που αγαπά και θαυμάζει το διαχρονικής αξίας έργο του Γιανούλη Χαλεπά, τα γλυπτά του και τα σχέδιά του.