7.12.2015

Πρώτος κύκλος διαλέξεων οικονομικού περιεχομένου για βιβλιοθήκες

Πρώτος κύκλος διαλέξεων οικονομικού περιεχομένου για βιβλιοθήκες

Το Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών (ΔΙ.Ο.ΒΙ.), ανταποκρινόμενο στο αίτημα για οικονομική ενημέρωση το οποίο διατυπώθηκε από τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα που πραγματοποίησε την 6η Μαρτίου 2015, διοργανώνει από τον Ιανουάριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 τον Πρώτο Κύκλο Διαλέξεων Οικονομικού Περιεχομένου για Βιβλιοθήκες, αποτελούμενο από δέκα διαλέξεις.

Στόχος του εκπαιδευτικού αυτού κύκλου αποτελεί η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τα μακροοικονομικά μεγέθη, τα δημόσια οικονομικά, τις χρηματοπιστωτικές αγορές & τράπεζες, την ενιαία νομισματική πολιτική στη ζώνη του ευρώ και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, με την αντίστοιχη ορολογία της οικονομικής επιστήμης και με τις σχετικές πληροφοριακές πηγές.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, εκτός αργιών, 16.00-18.00, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Αμερικής 11, Αθήνα). Απευθύνονται σε επαγγελματίες που εργάζονται σε βιβλιοθήκες, αρχεία, κέντρα τεκμηρίωσης και άλλους φορείς, σε φοιτητές βιβλιοθηκονομίας, καθώς και σε κάθε επαγγελματία που ασχολείται με την πληροφόρηση και ενημέρωση για οικονομικά θέματα. Οι ομιλητές, έγκριτοι οικονομολόγοι, πανεπιστημιακοί, στελέχη τραπεζών και φορέων, συνδυάζουν την επιστημονική κατάρτιση με την πρακτική ανάλυση της οικονομικής επικαιρότητας.

Ο Πρώτος Κύκλος Διαλέξεων ξεκινά με τη θεματική ενότητα Ενιαία Νομισματική Πολιτική στη Ζώνη του Ευρώ. Ομιλητής των δύο διαλέξεων της ενότητας αυτής είναι ο ομότιμος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και καθηγητής Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, κος Γεώργιος Δ. Δημόπουλος.

11 Ιανουαρίου 2016

Προβλήματα προσαρμογής στη Ζώνη του Ευρώ σε δεδομένες οικονομικές διαταραχές

 

1 Φεβρουαρίου 2016

Τι απαιτεί η αποτελεσματική λειτουργία της Ζώνης του Ευρώ;

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη η αίτηση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για κάθε θεματική ενότητα θα δίνεται βεβαίωση συμμετοχής.

Περισσότερες πληροφορίες για τον  Α΄ Κύκλο Διαλέξεων στην ιστοσελίδα του ΔΙ.Ο.ΒΙ. http://libnt2.lib.unipi.gr/diovi/.

Οι βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στο Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών προέρχονται από τους φορείς: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Τράπεζα της Ελλάδος, Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.