15.6.2016

Εγκαίνια Μουσείου Μαστίχας Χίου

Εγκαίνια Μουσείου Μαστίχας Χίου

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου εγκαινίασε, το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. Πρόκειται για το όγδοο, σε λειτουργία, μουσείο του Δικτύου θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), μέσω του οποίου επιδιώκεται η ανάδειξη της αειφορίας της παραδοσιακής καλλιέργειας και της παραγωγικής ιστορίας της επεξεργασίας της μαστίχας και, παράλληλα, η ένταξή της στο πολιτιστικό τοπίο  της Χίου.

Στη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, απηύθυναν κατά σειρά χαιρετισμό η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) κυρία Σοφία Στάϊκου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Γιώργος Τούμπος, ο Δήμαρχος της Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.Η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ, κυρία Σοφία Στάϊκου, αναφέρθηκε στο «όραμα ενός δικτύου μουσείων που αναπτύσσονται πανελλαδικά ενάντια στην απαξίωση των καιρών», ενώ επεσήμανε ότι «για να σταθούμε γερά στα πόδια μας, για να κερδίσουμε πάλι το επίπεδο του εθνικού εισοδήματος που χάσαμε, για να ανακτήσουμε αξίες πανανθρώπινες, να συνεργαστούμε και να γίνουμε αποδοτικότεροι, χρειάζεται  να εμπνεύσουμε. Το  πολιτικό σύστημα, οι οικονομικοί φορείς, οι φορείς πολιτισμού, θα πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε γι αυτό τον τόπο που περνάει κρίση. Να εμπνεύσουμε για αριστεία και δημιουργία.  Να αντλήσουμε δυνάμεις από τον πολιτισμό και να  ενεργοποιήσουμε τους ανθρώπους της προόδου. Να τραβήξουμε  την Ελλάδα από το τέλμα. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, πνευματικές και οικονομικές και  να αξιωθούμε μία Ελλάδα του μέλλοντος, με ανοιχτούς και όχι σκοτεινούς ορίζοντες».

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, στη νότια Χίο, κοντά στο Πυργί. Τα Μαστιχοχώρια είναι το μοναδικό μέρος όπου «δακρύζει ο σχίνος» (ποικιλία pistacia lentiscus Chia) και παράγεται η μαστίχα, αν και σχίνοι υπάρχουν σε όλη τη Μεσόγειο. Μέσα από το πρίσμα της εγγραφής από την UNESCO της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (2014), δίνεται έμφαση στη διαχρονία και την αειφορία του διάσημου ανά τον κόσμο χιώτικου προϊόντος.

 

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου αποτυπώνει τη σύνδεση του πολιτισμού με το περιβάλλον, καθώς η άυλη πολιτιστική κληρονομιά συναντάται με το τοπίο και τη φυσική κληρονομιά που αυτό μεταφέρει. Η αξιοποίηση των μαστιχώνων στο πέρασμα των αιώνων έγινε με σεβασμό στις αντοχές της φύσης και του τοπίου, ενώ το ίδιο το τοπίο επηρέασε τον πολιτισμό του νησιού. Είναι αυτή η αλληλεπίδραση ανθρώπου-φύσης στο πέρασμα του χρόνου που ορίζει το τοπίο ως πολιτιστικό, θέτοντας τις βάσεις για μια ανάπτυξη που ήταν βιώσιμη πολύ πριν ο όρος αυτός ενταχθεί στις διεθνείς Συνθήκες για το περιβάλλον και την ανάπτυξη.

Η μόνιμη έκθεση έχει αντικείμενο τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν. Συγκεκριμένα,  ο επισκέπτης  μαθαίνει για τον σχίνο και τη μαστίχα, τη ρητίνη που αναγνωρίστηκε πέρυσι ως φυσικό φάρμακο. Ανακαλύπτει την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας, παρατηρεί τη διαχείριση της μαστίχας ιστορικά, διαπιστώνει πώς αυτή διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου. Επιπλέον, ενημερώνεται για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και τη μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου και της Ελλάδας εν γένει.  Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Τέλος, η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, όπου το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό, αλλά και με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο αυτό ευδοκιμεί.

 

Ο «πολιτισμός της μαστίχας», στοιχείο της χιώτικης ταυτότητας, αναδεικνύεται εκθεσιακά με ποικίλα μέσα. Η διαχρονία και η αειφορία της μαστιχοκαλλιέργειας τονίζονται με την παράθεση νέων φωτογραφιών δίπλα σε αρχειακό φωτογραφικό υλικό. Παράλληλα, το κοπιώδες ταξίδι της μαστίχας αποτυπώνεται στον μόχθο των ίδιων των μαστιχοκαλλιεργητών, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στις οπτικοακουστικές παραγωγές. Αναμνήσεις από παλαιότερες εποχές διαφυλάσσουν οι μαρτυρίες των καλλιεργητών, αλλά και τα αντικείμενα της μόνιμης συλλογής (παραδοσιακές φορεσιές, εργαλεία και εξοπλισμός). Νέες πολυμεσικές εφαρμογές αναδεικνύουν τη διαμόρφωση του τοπίου της μαστίχας στον ιστορικό χρόνο και τον δομημένο χώρο, ενώ μακέτες παρέχουν τα εργαλεία για την κατανόηση των χρήσεων του χώρου.

 

Πρωτότυπα παλιά εργοστασιακά μηχανήματα τίθενται σε λειτουργία, προκειμένου να ανακινήσουν ένα σημαντικό γρανάζι της παραγωγικής ιστορίας της Ελλάδας. Άνθρωποι-γλυπτά κρύβονται ανάμεσα στους αναβαθμούς της υπαίθριας έκθεσης, σχολιάζοντας διακριτικά τη μακραίωνη σχέση του ανθρώπου με τη φύση στα Μαστιχοχώρια. Όλα τα παραπάνω δομούν ένα σύμπαν σκληρό, μετρημένο, δυναμικό, αλλά κυρίως ανθρωποκεντρικό. Όπως είναι η μαστίχα.

 

Οι ενότητες της μόνιμης έκθεσης αναπτύσσονται ως εξής:

 • Εισαγωγή
 • Σχίνος και μαστίχα
 • Καλλιέργεια
  Εργασίες στο χωράφι
  Εργασίες στον οικισμό
  Μαστίχα: στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς
 • Διαχείριση
  Η πολιτιστική  κληρονομιά της μαστίχας
  Η αρχιτεκτονική των οικισμών
  Ταραγμένα χρόνια
  Η Χίος υπό τους Γενοβέζους
  Η Χίος υπό τους Οθωμανούς
 • Παραγωγή
  Προς την ίδρυση συνεταιρισμών
  Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου
  Εργοστάσιο Ε.Μ.Χ.
 • Χρήσεις
 • Υπαίθρια έκθεση

 

 

 

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου υλοποιήθηκε από το ΠΙΟΠ, με τη συνεργασία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του Δήμου Χίου. Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» ΕΠΑΝ ΙΙ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.