12.6.2017

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του Μουσείου Μαστίχας Χίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) συνδιοργάνωσαν, χθες Κυριακή (11/6), μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με τίτλο «Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου του ΠΙΟΠ, κ. Σοφίας Στάϊκου, έγινε ένας σύντομος απολογισμός της μέχρι σήμερα επιτυχημένης πορείας του Μουσείου Μαστίχας Χίου από τη Διευθύντρια του ΠΙΟΠ, κ. Αλεξάνδρα Ράπτη αλλά και από τον Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κ. Γιώργο Τούμπο. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Χίου, κ. Μανώλης Βουρνούς και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κ. Βίλλυ Φωτοπούλου, η οποία παρέδωσε στην ΕΜΧ, τον Δήμο Χίου και το ΠΙΟΠ το αποδεικτικό για την ένταξη της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Αμέσως μετά ακολούθησε η μουσική παράσταση του Κυριάκου Καλαϊτζίδη εμπνευσμένη από το έργο «Βιβλία των θαυμάτων του κόσμου» του 13ου αιώνα, που περιγράφει τα ταξίδια του βενετσιάνου ταξιδευτή Μάρκο Πόλο στην Ασία. Το έργο παρουσιάστηκε στο χιώτικο κοινό από το βραβευμένο μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς και προσκεκλημένους μουσικούς από την Κίνα, το Ιράν και τη Μογγολία. Στη συναυλία συμμετείχε το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Μουσικού Σχολείου Χίου.

 

Υπενθυμίζεται ότι το Μουσείο Μαστίχας Χίου εγκαινιάστηκε πέρυσι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και αποτελεί ένα από τα εννέα μέλη του Δικτύου θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Μέσω του Μουσείου επιδιώκεται η ανάδειξη της αειφορίας της παραδοσιακής καλλιέργειας και της παραγωγικής ιστορίας της επεξεργασίας της μαστίχας και, παράλληλα, η ένταξή της στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη λειτουργίας του μέχρι σήμερα περισσότεροι από 50.000 επισκέπτες έχουν περάσει την είσοδο του Μουσείου.

gennethlia-after
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κ. Γιώργος Τούμπος,
η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ, κ. Σοφία Στάϊκου και
ο Δήμαρχος Χίου, κ. Μανώλης Βουρνούς.

gennethlia-after gennethlia-after
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κ. Βίλλυ Φωτοπούλου,
κατά την παράδοση του αποδεικτικού για την ένταξη της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας
στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO,
στον Πρόεδρο της ΕΜΧ κ. Γιώργο Τούμπο και τον Δήμαρχο Χίου κ. Μανώλη Βουρνού, αντίστοιχα.

gennethlia-after
Το μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς,
προσκεκλημένοι μουσικοί από την Κίνα, το Ιράν και τη Μογγολία
και το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Μουσικού Σχολείου Χίου.

gennethlia-after
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση.