4.7.2023

Εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση «εκ Μικράς Ασίας» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα

Εγκαινιάστηκε η περιοδική έκθεση «εκ Μικράς Ασίας» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινίασε παρουσία πλήθους κόσμου, την περιοδική έκθεση «εκ Μικράς Ασίας», την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο.


Στη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, απηύθυναν, κατά σειρά, χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κ.
Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιος, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, κ. Απόστολος Δαγδανέλης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Το εγγλεζονήσι», κ. Ουρανία Σταματιάδου, η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Οι Ίωνες», κ. Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καππαδοκών Μαγνησίας, κ. Πρόδρομος Χριστοφορίδης και η κ. Ευανθία Πολυμέρου εκπροσωπώντας τον Μικρασιατικό Σύλλογο Προσφύγων Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων».


Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιος ξεναγούνται στην περιοδική έκθεση «εκ Μικράς Ασίας».

Ο Πρόεδρος του ΠΙΟΠ, στον χαιρετισμό του επισήμανε την προσφορά των Μικρασιατών στον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα, στην οικονομία αλλά και στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία διοργάνωσης μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων στην ελληνική περιφέρειας καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε λόγο για ισοτιμία στο πεδίο του πολιτισμού».

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο εκθεσιακό αφήγημα κατέχει η νεοελληνική λογοτεχνία, με αποσπάσματα από έργα σημαντικών δημιουργών, όπως ο Κοσμάς Πολίτης, ο Στράτης Μυριβήλης, η Διδώ Σωτηρίου, τα οποία, σε συνδυασμό με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, αποδίδουν γλαφυρά το κλίμα πριν και μετά την Καταστροφή.

Προσφυγικά σωματεία του Βόλου, εθνικοί και τοπικοί φορείς αλλά και ιδιώτες συλλέκτες δάνεισαν στο ΠΙΟΠ αυθεντικά αντικείμενα από τις συλλογές τους για την υλοποίηση της έκθεσης. Οι συγκινητικές ιστορίες των ανθρώπων που επέζησαν και εν συνεχεία εγκαταστάθηκαν στον Βόλο, προβάλλονται μέσα από αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα που έφεραν μαζί τους.

Διάρκεια:
29 Ιουνίου 2023 έως 8 Ιανουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10), 10:00-17:00 (από 16/10)
Κλειστό: 6 Δεκεμβρίου (τοπική εορτή), 25-26 Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου

Υπό την αιγίδα

ΠΙΟΠ | Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Πολυχώρος Τσαλαπάτα-Νότια Πύλη, 38334 Βόλος
Τ: 24210 29844 | www.piop.gr