Περιηγηθείτε στους χώρους των μουσείων μαςΖήστε την εμπειρία
360°

Το Μουσείο

Το Μουσείο Μετάξης βρίσκεται στο Σουφλί, τόπο συνυφασμένο με το μετάξι. Στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουρτίδη (1883), το οποίο παρουσιάζει όλα τα τυπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των αστικών «αρχοντόσπιτων» της περιοχής. Το Αρχοντικό, όπου έζησε ο γιατρός Κωνσταντίνος Κουρτίδης (1870-1944), δωρήθηκε από την κόρη του, Μαρία Κουρτίδη-Πάστρα, με σκοπό να στεγάσει μουσείο αφιερωμένο στο μετάξι. Το Μουσείο αποτελείται από δύο κτήρια: το παλαιό αρχοντικό Κουρτίδη και το διώροφο «κουκουλόσπιτο», τα οποία διατάσσονται γύρω από εσωτερική αυλή.

Η μόνιμη έκθεση παρουσιάζει όλες τις φάσεις και τα στάδια της προβιομηχανικής σηροτροφίας και της μεταξουργίας. Παράλληλα, προβάλλει την ιστορία του μεταξιού ανά τους αιώνες και εστιάζει στο πώς το Σουφλί αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τα μέσα του 20ού.

Τι θα δείτε ;

Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου αναπτύσσονται και στα δύο κτήρια. Στο ισόγειο του νεότερου κτίσματος, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν την πολυσχιδή προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Κουρτίδη. Παράλληλα, εξειδικευμένες προβολές αφηγούνται τη διαχρονική ιστορία του μεταξιού. Στον όροφο, αναπτύσσεται η κυρίως έκθεση: η προβιομηχανική διαδικασία εκτροφής των μεταξοσκωλήκων και η επεξεργασία του μεταξιού. Σε ξεχωριστές ενότητες, παρουσιάζονται η αναπήνιση (το ξετύλιγμα της κλωστής του κουκουλιού), η βαφή και ύφανση των μεταξωτών, καθώς και η καθημερινή ζωή στο Σουφλί κατά τον 20ό αιώνα. Στο παλαιό αρχοντικό εκτίθενται μοναδικές σουφλιώτικες φορεσιές και εξαρτήματα της τοπικής ενδυμασίας, αλλά και σύγχρονα εντυπωσιακά κοστούμια κινεζικής όπερας, μέρος της συλλογής που δωρήθηκε στο Ίδρυμα από την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τον Μάιο του 2018.

Ο επισκέπτης, με τη βοήθεια οπτικοακουστικών παραγωγών, ενημερώνεται για τον πολυδιάστατο ρόλο του μεταξιού ως διαχρονικού στοιχείου του υλικού πολιτισμού, αλλά και για το Σουφλί, σε σχέση κυρίως με το ιστορικό-γεωγραφικό και οικολογικό-περιβαλλοντικό πλαίσιο αναφοράς της πόλης.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου οργανώνονται και φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, καθώς και πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις.  

Ενδιαφέροντα για τα παιδιά

Το Μουσείο Μετάξης οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως:

  • «Ελάτε να υφάνουμε»: όπου διδάσκονται τον κύκλο της σηροτροφίας, τη διαδικασία ύφανσης και βαφής των μεταξωτών.
  • «Υφαίνουμε ανακυκλώνοντας»: όπου, με αυτοσχέδιους αργαλειούς, υφαίνουν μικρά χαλιά από παλιά υφάσματα, με τη χρήση μιας ρόδας γυμναστικής.
  • «Παραδοσιακή αναπήνιση»: όπου γνωρίζουν τη διαδικασία με την οποία ξετυλίγεται η κλωστή από το κουκούλι και τυλίγεται σε ανέμες.

Ιδιαίτερα δημοφιλείς για μικρούς και μεγάλους είναι οι επιδείξεις παραδοσιακής οικιακής αναπήνισης, ύφανσης σε παραδοσιακό αργαλειό, καθώς και βαφής μεταξωτών υφασμάτων με φυτικές πρώτες ύλες.


 

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Γ' ΚΠΣ, ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 2000-2006. 

 

PRESS KIT

Κατεβάστε το Press Kit του Μουσείου

Εκπαιδευτικό Υλικό

Δείτε το Εκπαιδευτικό Υλικό του Μουσείου

Gallery