Το ντοκιμαντέρ «Εργαστήρι Αιώνων» στο Δίκτυο Μουσείων του ΠΙΟΠ

Το ντοκιμαντέρ «Εργαστήρι Αιώνων» στο Δίκτυο Μουσείων του ΠΙΟΠ
28.5.2014
8.6.2014

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, συνεχίζει τον κύκλο προβολών επιλεγμένων ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα, ταυτοχρόνως, σε όλα τα μουσεία του δικτύου του.

Το επόμενο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στα μουσεία του ΠΙΟΠ, την Τετάρτη 28 Μαΐου στις 19:00, είναι το «Εργαστήρι Αιώνων» (2013 – 48’) του σκηνοθέτη Βαγγέλη Ευθυμίου το οποίο μας μεταφέρει στον μαγικό κόσμο του σπάνιου υδάτινου οικοσυστήματος των Πρεσπών.

Στο πλαίσιο της προβολής, ο Βαγγέλης Ευθυμίου θα βρίσκεται στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας για να συνομιλήσει με το κοινό ενώ, την ίδια ώρα, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, ο Γιώργος Κατσαδωράκης, Δρ Βιολόγος-Ορνιθολόγος, Ειδικός Διαχείρισης-Ερμηνείας Περιβάλλοντος και μέλος της  Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, θα αναπτύξει ζητήματα που σχετίζονται με τη θεματολογία του έργου.

Το ντοκιμαντέρ μπορούν να παρακολουθήσουν και σχολικές ομάδες, κατόπιν προσυνεννόησης με τα μουσεία του ΠΙΟΠ, το διάστημα 29 Μαΐου - 8 Ιουνίου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).

 

Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το «Εργαστήρι Αιώνων»

Ο Αντώνης, ο οποίος ζει από το ψάρεμα στις λίμνες των Πρεσπών, ξεκινά να φτιάξει τη νέα ξύλινη βάρκα του. Είναι από τους τελευταίους που γνωρίζουν την τέχνη αυτή, σε μια περιοχή όπου η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών μελετά εδώ και πολλά χρόνια τα ψάρια της. Πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ, λοιπόν, είναι τα 23 μοναδικά είδη ψαριών εξαιτίας των οποίων οι Πρέσπες κατατάσσονται στους δέκα σημαντικότερους υγροτόπους της Μεσογείου καθώς, επίσης, οι ντόπιοι ψαράδες με τα προβλήματα, τις ιστορίες και τις παραδόσεις τους

Σημειώνεται ότι η παραγωγή του ντοκιμαντέρ έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ Ενημέρωση & Επικοινωνία (2010-2013) «Ψάρια, Αλιεία & Ευρωπαϊκή Πολιτική στη λεκάνη των Πρεσπών», στοχεύοντας στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τη σπάνια ιχθυοπανίδα των Πρεσπών και την αλιεία. Προβλήθηκε πρώτη φορά στο περσινό, 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα.

Trailer:  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PnLmfUtmMWU

Παραγωγή: Land Art productions