«Η διαλεκτική σχέση του φυσικού περιβάλλοντος με την υγεία των πληθυσμών» - 8η Διημερίδα Ιστορίας Περιβάλλοντος στο ΠΙΟΠ

«Η διαλεκτική σχέση του φυσικού περιβάλλοντος με την υγεία των πληθυσμών» - 8η Διημερίδα Ιστορίας Περιβάλλοντος στο ΠΙΟΠ
6.6.2023
7.6.2023

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ιστορίας (ΕλΕΠΙ) συνδιοργανώνουν Διημερίδα Ιστορίας Περιβάλλοντος, με τίτλο «Η διαλεκτική σχέση του φυσικού περιβάλλοντος με την υγεία των πληθυσμών», την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 (ώρα 10:00), στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο. Η φετινή, 8η κατά σειρά, Διημερίδα για την Ιστορία του Περιβάλλοντος οργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6) και στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων (18/5), με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι μολυσματικές ασθένειες αποδεικνύονται αυξανόμενη πρόκληση για την ανθρωπότητα. Οι ασθένειες πρωταγωνίστησαν σε συζητήσεις των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, και πριν την πρόσφατη πανδημία του COVID-19. Από τον λοιμό της κλασικής Αθήνας μέχρι τον Μαύρο Θάνατο του όψιμου Μεσαίωνα, και από την επιδημία χολέρας της Αθήνας του 1854 μέχρι την καταπολέμηση της ελονοσίας στη βόρεια Ελλάδα, οι επιδημίες αποτελούν άλλη μια χαρακτηριστική αποτύπωση της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Από την Προϊστορία έως τους Νεώτερους χρόνους, και με έμφαση στις ελληνικές περιοχές, γραπτές και άλλες μαρτυρίες αποκαλύπτουν τις κατά καιρούς σχετικές αντιλήψεις και τους τρόπους υπέρβασης των συναφών περιορισμών του φυσικού περιβάλλοντος εκ μέρους των ανθρώπινων κοινοτήτων.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Διημερίδας εδώ

Στο πλαίσιο της Διημερίδας, παρουσιάζεται την Τρίτη 6 Ιουνίου (ώρα 20:30) η παράσταση «ούτε μια αναπνοή χαμένη. Η ιστορία του Λαϊκού Νοσοκομείου- Σανατόριο Ασβεστοχωρίου». Η παράσταση παρουσιάζει την ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα σανατόρια της χώρας.

Ταυτότητα παράστασης
Σύλλογος μνήμης «το Θυμητάρι»
Κείμενο: Χαρούλα Αποστολίδου
Σκηνοθεσία: Λουκάς Δαγδηλέλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Καλαϊτζίδου
Ερμηνεύουν: Γεράσιμος Μπαμίχας, Κατερίνα Φωτιάδου, Χαρούλα Αποστολίδου, Λουκάς ΔαγδηλέληςΗ είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η προσυνεννόηση.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στο τηλέφωνο 210 3418051.

ΠΙΟΠ | Ιστορικό Αρχείο
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος
Τ.: 210 3418051 | www.piop.gr