«Σήματα Μορς» εργαστήρι στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

«Σήματα Μορς» εργαστήρι στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
17.5.2022


«Σήματα Μορς»
Ένα πρωτότυπο εργαστήρι
από το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου
στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Μια ξαφνική διακοπή ρεύματος και τηλεπικοινωνιακών γραμμών έχει κλείσει μία ομάδα ερευνητών στο παλιό Αρχειοστάσιο. Μόνη λύση… ο παλιός τηλέγραφος, τεκμήριο που διασώζεται εδώ και δεκαετίες σε ένα από τα ράφια του Αρχειοστασίου…
Το Ημερολόγιο δείχνει Τρίτη 17 Μαΐου 2022. Η ώρα είναι 17:00 και έχουμε μόλις 2 ώρες στη διάθεσή μας για να απεγκλωβίσουμε τους ερευνητές από το σκοτεινό Αρχειοστάσιο. Μοναδικά μας «όπλα» ο προγραμματισμός και οι κατασκευές.
Θα τα καταφέρουμε;

Η παραπάνω ιστορία είναι η βάση του εργαστηρίου «Σήματα Μορς» που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας. Το εργαστήρι απευθύνεται σε 16 παιδιά, ηλικίας 10-13 ετών και πραγματοποιείται την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 (ώρες 17:00-19:00), στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.

Τα παιδιά, με την καθοδήγηση του Νίκου Ζουρτσάνου (MSc Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ), θα κατασκευάσουν τη δική τους συσκευή που εξομοιώνει τη λειτουργία ενός τηλεγράφου. Με τη βοήθεια του προγραμματισμού θα κωδικοποιήσουν το μήνυμά τους με κώδικα Μορς και θα χρησιμοποιήσουν τη συσκευή που δημιούργησαν για να επικοινωνήσουν με την ερευνητική ομάδα που θα βρίσκεται «εγκλωβισμένη» στο Αρχειοστάσιο. Η συσκευή θα πρέπει να μπορεί να στείλει, αλλά και να λάβει μηνύματα.

Η συμμετοχή στο εργαστήρι και ο εξοπλισμός είναι δωρεάν.
Δεν απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού ή δημιουργίας κατασκευών. 

Απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων
 (τηλ. 210 3418051, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος
Τ.: 210 3418051  |  www.piop.gr