Έκθεση φωτογραφίας "Πολιτιστικά Τοπία - η προσωπική ματιά του φωτογράφου"

Έκθεση φωτογραφίας "Πολιτιστικά Τοπία - η προσωπική ματιά του φωτογράφου"
17.5.2016
3.6.2016

Έκθεση φωτογραφίας

«Πολιτιστικά τοπία - Η προσωπική ματιά του φωτογράφου»

Επιμέλεια έκθεσης:  Πλάτων Ριβέλλης

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινιάζει την Τρίτη 17 Μαΐου (ώρα 18:00) έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Πολιτιστικά τοπία - Η προσωπική ματιά του φωτογράφου», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο. Η έκθεση που θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 3 Ιουνίου, αποτελείται από επιλεγμένες φωτογραφικές δημιουργίες που προέκυψαν στο πλαίσιο σεμιναρίων φωτογραφίας, με τίτλο «Πολιτιστικά τοπία: Η προσωπική ματιά του φωτογράφου», του θεωρητικού της φωτογραφίας Πλάτωνα Ριβέλλη, σε Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ στην ελληνική περιφέρεια, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ (στην Αθήνα) και στη Θεσσαλονίκη.

 

Ο Πλάτων Ριβέλλης ανέλυσε τα στάδια φωτογραφικής αποτύπωσης των μυστικών ενός πολιτιστικού τοπίου, δηλαδή ενός τοπίου που προέκυψε από τη συνεχή αλληλεπίδραση φύσης και ανθρώπου, όπως για παράδειγμα η περιοχή της Λίμνης Στυμφαλίας ή οι αμπελώνες της Γαλλίας. Τα σεμινάρια έγιναν στο πλαίσιο των δράσεων του ΠΙΟΠ για τον φετινό εορτασμό του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία».

 

Τα πολιτιστικά τοπία έχουν αναγνωριστεί ως φυσική έκταση με φυσικά χαρακτηριστικά και με στοιχεία δημιουργημένα και/ή τροποποιημένα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με υλικά ή άυλα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία που διατάσσονται στο τοπίο και αντικατοπτρίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με το τοπίο αυτό. Κρίσιμη προϋπόθεση για την ταυτοποίηση ενός πολιτιστικού τοπίου είναι η αναγνώριση της σχέσης που είχαν (ή συνεχίζουν να έχουν) οι άνθρωποι με τα μέρη τα οποία δημιουργούν και στα οποία ζουν.

 

 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι:

Στέργιος Παπαδάκης, Ρέα Παπαδοπούλου, Σταύρος Νταγιούκλας, Άννα Πιτσικάλη, Δημήτριος Σεϊταρίδης, Κωνσταντίνος Μίαρης, Κωνσταντίνος Ντόστογλου, Σπύρος Γιαρμενίτης, Πλάτων Ριβέλλης, Φανή Τσακυρίδου, Χαρά Κουρμπανά, Αλέκος Βρεττάκος, Σάκης Δαζάνης, Αγγελική Φωτούχου, Έλενα Γεωργοπούλου, Ηλίας Νόκας

 

 

Η είσοδος στην έκθεση είναι θα ελεύθερη για το κοινό (9:00- 21:00)

 

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος,

τηλ.: 210 3418051