Ανοικτά μαθήματα ιστορίας του 20ού αιώνα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Ανοικτά μαθήματα ιστορίας του 20ού αιώνα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
24.6.2016

Το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τον επιτυχημένο κύκλο ανοικτών μαθημάτων ιστορίας για τον γνωστό αλλά και άγνωστο 20ό αιώνα.

 

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου (ώρες 17:30-20:30) η Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα διηγηθεί την πορεία της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων (19ος-20ός αιώνας), ενός από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με μακρά παράδοση στην τεχνογνωσία του επιχειρείν και κορυφαία θέση στην κατάταξη των εθνικών στόλων του κόσμου. Η διεθνής αυτή εμπορική και εφοπλιστική δραστηριότητα επέδειξε σταθερό προσανατολισμό και προσαρμοστικότητα, δημιούργησε ή ενδυνάμωσε ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό και πολυάριθμους ναυτότοπους στη χώρα.

 

Η ιστορική διήγηση θα συμπληρωθεί από την καλλιτεχνική προσέγγιση της ναυτικής ζωής, και ειδικά της σχέσης του ναυτικού με την οικογένειά του. Η βραβευμένη σε διεθνή φεστιβάλ ταινία μικρού μήκους του Νίκου Μανδαράκα, «Για Πάντα» (2015, 20΄), βασισμένη σε γράμματα ναυτικών, μαρτυρίες, συνεντεύξεις και προσωπικές μνήμες προβάλλει στο πρόσωπο της Ανδριώτισσας Ευδοκίας όλες τις γυναίκες που μοιράστηκαν, απομακρυσμένες, τη ζωή τους με Έλληνες καπετάνιους και ναυτικούς.

 

Ο ετήσιος κύκλος ανοικτών μαθημάτων θα ολοκληρωθεί με τέσσερις συναντήσεις αφιερωμένες σε βασικές πτυχές της ιστορίας της Ελλάδας του 20ού αιώνα, το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016, όπως θα ανακοινωθεί προσεχώς.

 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την κράτηση θέσεων τηλεφωνείτε στο τηλ.

210 3418011 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

 

 

 

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος
Τηλ.: 210 3418051