Αριστουργήματα του ισπανικού κινηματογράφου στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ

Αριστουργήματα του ισπανικού κινηματογράφου στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ
13.11.2015

        Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες προβάλλει, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, δύο ταινίες – ορόσημα της ευρωπαϊκής κινηματογραφίας του σπουδαίου Ισπανού σκηνοθέτη Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα (1921-2010). Πρόκειται για τις ταινίες «Καλώς ορίσατε κ. Μάρσαλ» (1953) και «Ο δήμιος» (1963).


Οι ταινίες του Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα σχολιάζουν με τρόπο σκωπτικό αλλά ευθύβολο, ιστορικά γεγονότα και καταστάσεις που ταλάνισαν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας του. Μάλιστα, κατά την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο, ο σκηνοθέτης εντυπωσίασε με τη δεξιότητά του να εξαπατά τη λογοκρισία της εποχής με ευφυείς διαλόγους που, μόνο σε δεύτερη ανάγνωση και για τους προφανείς λόγους, περνούσαν τα κατάλληλα μηνύματα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί τον χαρακτηρίζουν «θεματοφύλακα» της ισπανικής συλλογικής συνείδησης.

Οι ταινίες, που επελέγησαν να προβληθούν με αφορμή και τα πέντε χρόνια από τον θάνατό του Μπερλάνγκα, εγκαινιάζουν τη συνεργασία του ΠΙΟΠ με πρεσβείες και ξένα ινστιτούτα, για την προβολή σημαντικών έργων της παγκόσμιας κινηματογραφίας.

Πρόγραμμα εκδήλωσης: 

18:00 Παρουσίαση του έργου του Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα από την κ. Μαρία Χοσέ Μαρτίνεθ, καθηγήτρια Ισπανικής Φιλολογίας του Ινστιτούτου Θερβάντες

18:30 Προβολή της ταινίας «Καλώς ορίσατε κ. Μάρσαλ» (75’)

20:00 Προβολή της ταινίας «Ο δήμιος», (87’) 

  • «Καλώς ορίσατε κ. Μάρσαλ»: Παρωδεί την αγροτική ζωή της μεταπολεμικής Ισπανίας και συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της ισπανικής 7ης Τέχνης. Παρά την κριτική της αναφορικά με τον αποκλεισμό της Ισπανίας από το Σχέδιο Μάρσαλ, πήρε την έγκριση της επιτροπής λογοκρισίας επί Φράνκο, κομμένη κατά περίπου 20´.  
  • «Ο δήμιος»: Το μαύρο χιούμορ του Μπερλάνγκα ξετυλίγεται με εξαιρετικό τρόπο. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Χοσέ Λουίς, ένας υπάλληλος γραφείου κηδειών που θέλει να μεταναστεύσει στη Γερμανία και να γίνει μηχανικός αυτοκινήτων. Τα σχέδια του αλλάζουν όταν ο «δήμιος» Αμεδέο, πατέρας της φιλενάδας του Κάρμεν, τους πιάνει στα πράσα και τους υποχρεώνει να παντρευτούν.

 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

(τηλ.: 210 3418011, Δευτ.- Παρ: 9:00 - 17:00).


 

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,

Ταύρος