Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων με επιστημονικές και καλλιτεχνικές δράσεις

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς  τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων με επιστημονικές και καλλιτεχνικές δράσεις
8.6.2018
9.6.2018

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων με σειρά δράσεων στον Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο.

 Συγκεκριμένα:

  • Την Παρασκευή 8 Ιουνίου (ώρα 10:00-13:30), οργανώνεται επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Καλές πρακτικές στην πολιτιστική διαχείριση αρχειακού αποθέματος», σε συνεργασία με την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία, επιστημονικό φορέα που συγκεντρώνει στις τάξεις του περισσότερα από 400 μέλη, φορείς που φυλάσσουν αρχειακό απόθεμα και εργαζομένους τους. Η συνάντηση έχει στόχο να αναδείξει πρακτικές εξωστρέφειας βασικών αρχειακών φορέων της χώρας, δημοσίων και ιδιωτικών, και διάχυσης των αποτελεσμάτων από τη δράση τους. Έχει, επίσης, σκοπό να προταθούν στρατηγικές για την προβολή του αρχειακού αποθέματος της χώρας και την προσέλκυση ευρύτερων ομάδων ωφελούμενων, στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της ιστορικής κουλτούρας και της συμβολής των αρχείων στη δημόσια ιστορία.

Για να δείτε το πρόγραμμα της συνάντησης πατήστε εδώ.

 

    Το Σάββατο 9 Ιουνίου, στον υπαίθριο χώρο του Ιστορικού Αρχείου θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:

  • χορευτική παράσταση mobdance με τίτλο «Off the record» (ώρα 20:30)

Η Ομάδα Σωματικού Θεάτρου ElTeKaSta αναπαριστά χορευτικά τα στάδια της διαδρομής ενός αρχείου από τη δημιουργία έως την τελική ασφαλή θέση του, προστατευμένου από τη φθορά του χρόνου και στη διάθεση καθενός που θέλει να το συμβουλευτεί, ως μικρό σπάραγμα της ιστορίας. (Συντελεστές: σκηνοθεσία-χορογραφίες Ελένη Κατζόλα, βοηθός χορογράφου Αρετή Σταμπόγλη, ερμηνεύουν οι Δημοσθένης Αμπράζης, Καρολίνα Απικιάν, Τάνυα Βασδάρη, Βαλεντίνη Βεκκίνι, Χριστίνα Γαζή, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Βασίλης Πατεμτζής και Αρετή Σταμπόγλη).

  • παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντο «Κούρσα Γκρέκα» (ώρα 21:15)

Τα τεκμήρια του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ γίνονται «φωνές» που οδηγούν στην ιστορία της ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. (έρευνα-κείμενο Δημήτρης Μπαμπίλης, σκηνοθεσία Τάσος Πυργιέρης, παίζουν οι Γεράσιμος Μιχελής, Τζούλη Σούμα, Λευτέρης Βασιλάκης, Χρήστος Καπενής, Φρόσω Μάνη)

  • χορευτική βραδιά, με τίτλο «Αρχείον party» (ώρα 22:30), με μουσικές από προηγούμενες δεκαετίες και νοσταλγική διάθεση.

Το ΠΙΟΠ ανταποκρίνεται, τέλος, στο κάλεσμα του International Council on Archives (ICA), με ειδική θεματική "Archives: Governance, Memory and Heritage" και έμφαση στην εξωστρέφεια των αρχείων. Με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του ICA (https://www.ica.org/en/international-archives-day-2018), το ΠΙΟΠ καλεί το κοινό να γνωρίσει τις εκδηλώσεις που οργανώνει στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων 2018 και να εξοικειωθεί με αρχειακό υλικό που αφορά δύο παραδοσιακά προϊόντα, την ελιά και τη μαστίχα.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν.

Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

 

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος

Τ.: 210 3418051 | www.piop.gr