Διημερίδα Ιστορίας του Περιβάλλοντος στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Διημερίδα Ιστορίας του Περιβάλλοντος στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
2.11.2017
3.11.2017

diimerida_perivallontos_2017

«Φυσικοί και ενεργειακοί πόροι»
Διημερίδα Ιστορίας του Περιβάλλοντος στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) και η Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού (Ε.Μ.Ν.Ε.) συνδιοργανώνουν, την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, επιστημονική διημερίδα Ιστορίας του Περιβάλλοντος, υπό τον τίτλο «Φυσικοί και ενεργειακοί πόροι», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.

Η σχετικά πρόσφατη ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ιστορίας ως διακριτού ιστοριογραφικού πεδίου συνιστά απόπειρα προσέγγισης της σχέσης ανθρώπου-περιβάλλοντος, ως κεντρικής ιστορικής διαδικασίας, και ανταπόκριση της ιστορικής επιστήμης στον στοχασμό που έχει παραγάγει η σύγχρονη οικολογική κρίση.

diimerida_perivallontos_2017

Η θεματολογία της διημερίδας, της τρίτης που οργανώνεται στο επιστημονικό πεδίο Ιστορία του Περιβάλλοντος, αφορά στη διερεύνηση των πολλαπλών όψεων της σχέσης ανθρώπου-περιβάλλοντος κατά το παρελθόν, μέσω διαχρονικής και κατά το δυνατόν διεπιστημονικής προσέγγισης των ερευνητικών ζητημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κριτική διερεύνηση της στάσης των κοινωνιών του παρελθόντος προς το περιβάλλον, και συγκεκριμένα στο ζήτημα της διαχείρισης πόρων, φυσικών και ενεργειακών. Στο πρόγραμμα εργασιών της διημερίδας περιλαμβάνονται 30 ανακοινώσεις που αφορούν στη διαχείριση παρόμοιων πόρων (εργαλεία, μέθοδοι, τεχνικοί και θεσμικοί όροι αξιοποίησης), με έμφαση στους υδατικούς και τους ορυκτούς, στις ελληνικές περιοχές, σε διαφορετικές περιόδους της παραγωγικής ιστορίας τους αλλά και σε συγκεκριμένα γεωγραφικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Εξετάζονται, επίσης, εννοιολογικά και μεθοδολογικά ζητήματα, καθώς και εργαλεία έρευνας, σε μια προσπάθεια ανασύστασης της σχέσης των ανθρώπινων κοινωνιών με τους παρεχόμενους σ’ αυτές φυσικούς πόρους.

Στο περιθώριο των εργασιών της διημερίδας θα προβληθεί η ταινία «Το αλάτι της γης» (Γαλλία-Βραζιλία, 2014, 110’), σε σκηνοθεσία Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Σαλγκάδο, ένα ταξίδι-ντοκιμαντέρ που γίνεται μια σπουδή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Η ταινία απέσπασε το βραβείο «Un certain regard» στο Φεστιβάλ Καννών  το 2014. https://www.youtube.com/watch?v=UI0zlB22kt0

 

Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ.

 

Η συμμετοχή στη διημερίδα είναι δωρεάν.

Για την εγγραφή των συμμετεχόντων μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ στο τηλ. 210 3418011 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος

Τ.: 210 3418051  |  www.piop.gr