Διήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Διήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
14.4.2018
15.4.2018

«Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ» Διήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Απριλίου (ώρες 10:00-17:30), διήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο για ενήλικες, στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο.

Το εργαστήριο, που θα διεξαχθεί από τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, έχει βιωματικό χαρακτήρα και κινείται στον χώρο του ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ. Θα αναπτυχθεί γύρω από μια  υποδειγματική άσκηση, κατά την οποία αρχειακά τεκμήρια θα μελετηθούν από τους συμμετέχοντες ώστε να έρθουν στο φως ανθρώπινες ιστορίες που συνδέονται με αυτά. Στη συνέχεια, θα αναλυθούν όλα τα στάδια δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ που στηρίζεται κυρίως στην προφορική μαρτυρία, ζωντανεύοντας τεκμήρια και ιστορίες. Μέσα από αφηγήσεις που ανασυγκροτούνται με βάση ιστορικές πηγές, φτιάχνονται ταινίες γεμάτες αλήθεια, συναίσθημα και χιούμορ, που συγκινούν, διασκεδάζουν, επιμορφώνουν ενώ παράλληλα ανιχνεύουν την καθημερινότητα, την κοινωνία και την Ιστορία. Με κύριο άξονα αυτή την άσκηση θα αναλυθούν ζητήματα που σχετίζονται με το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ, όπως «Η προσωπική μαρτυρία μπροστά στον κινηματογραφικό φακό», «Η σχέση της μικρής ιστορίας με τη μεγάλη Ιστορία» και θα προβληθούν επιλεγμένα αποσπάσματα ταινιών.

 

ergastiri-cinema

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε απόφοιτους και σπουδαστές κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, εκπαιδευτικούς, μουσειοπαιδαγωγούς, κινηματογραφιστές, ηθοποιούς, σε ανθρώπους που ασχολούνται με την προφορική αφήγηση καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για το σύγχρονο ντοκιμαντέρ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στον χώρο του κινηματογράφου. Oι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν μεθοδολογικά εργαλεία χρήσιμα στις ερευνητικές, εκπαιδευτικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητές τους ενώ βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια ενός άλλου βλέμματος πάνω στην Ιστορία, στα τεκμήριά της και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς της.

 

Το κόστος του εργαστηρίου είναι 50€ για τον πλήρη κύκλο των δύο ημερών, 30με την επίδειξη φοιτητικής κάρτας και κάρτας ανεργίας, ενώ στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ArchivesPIOP@piraeusbank.gr, μέχρι την Τετάρτη 28 Μαρτίου, ώρα 17:00.

Αναλυτική περιγραφή του εργαστηρίου και των προϋποθέσεων συμμετοχής εδώ.  Πριν την υποβολή δήλωσης συμμετοχής παρακαλούμε δείτε τις προϋποθέσεις.

 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος

Τ.: 210 3418051 | www.piop.gr

 piopnews