Το ντοκιμαντέρ «Γοργοπόταμος» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το ντοκιμαντέρ «Γοργοπόταμος» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
13.11.2017

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τις προβολές του μηνιαίου κύκλου με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.

Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, (ώρα 19:00), θα πραγματοποιηθεί ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ, «Γοργοπόταμος» (2006, 68’), παραγωγής ΕΡΤ ΑΕ, σε σενάριο-σκηνοθεσία Σταύρου Στρατηγάκου, 75 χρόνια από τα γεγονότα της ανατίναξης της ομώνυμης σιδηροδρομικής γέφυρας.

Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί την παραστατική αναβίωση του γεγονότος του σαμποτάζ κατά των Γερμανών τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942, μέσα από την κατάθεση της προσωπικής μαρτυρίας του Θέμη Μαρίνου. Όντας τότε μέλος της ομάδας των Βρετανών καταδρομέων συμμετείχε στην ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου, επιχείρηση γνωστή με την ονομασία «Χάρλινγκ», ανατρέποντας για καιρό τη βασική γραμμή (Θεσσαλονίκης-Πειραιά) ανεφοδιασμού των Δυνάμεων του Άξονα στη Βόρεια Αφρική. Η αφήγησή του αναφέρεται αναλυτικά στους Βρετανούς που έλαβαν μέρος, στη σχέση του με το Συμμαχικό Στρατηγείο και την εκπαίδευσή του στη Μέση Ανατολή. Περιγράφει επιπλέον, τη δική του συμμετοχή στην αποστολή της ανατίναξης, τις επαφές της Βρετανικής αποστολής με τους Έλληνες πράκτορες των Βρετανών στην Ελλάδα, τις προσπάθειες για συνεννόηση με τις ομάδες των ανταρτών της Στερεάς Ελλάδας, τη σύμπραξη των αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΔΕΣ και του ΕΑΜ, ενώ εξιστορεί λεπτομερώς τον σχεδιασμό και τις οργανωτικές ενέργειες μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσης της επιχείρησης. Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό και πλάνα αρχείου της περιόδου.

Την προβολή θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Σταύρος Στρατηγάκος ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
(Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 3418011, Δευτέρα.-Παρασκεύη 10:00-17:00)

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος
Τ.: 210 3418051  |  www.piop.gr