Χριστούγεννα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Χριστούγεννα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
17.12.2015
19.12.2015

Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς καλεί μικρούς και μεγάλους στους χώρους του να γιορτάσουν, να επικοινωνήσουν, ίσως και να στοχασθούν ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο αυτής της γιορτής και τι αξίζει τελικώς περισσότερο στη ζωή.

Την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου (19:30) προβάλλεται η ταινία του Frank Capra, «Μια υπέροχη ζωή» (1946, 130 λ), μια κλασσική επιλογή θεάματος για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Ένας νεαρός άνδρας στην Αμερική του Μεσοπολέμου ονειρεύεται να εξερευνήσει τον κόσμο, να ταξιδέψει παντού, να σπουδάσει, να δημιουργήσει μεγάλα πράγματα. Οι οικογενειακές δεσμεύσεις και οι προσωπικές του αρχές τον οδηγούν να φτιάξει έναν καλύτερο κόσμο στη μικρή του κοινότητα, να πολεμήσει στη μικρή μάχη του τόπου του. Κι όταν οι δυσκολίες τον κάμπτουν, όταν θεωρεί ότι η ζωή δεν του προσέφερε όσα του όφειλε, κάποιος εξ ουρανού του θυμίζει ότι η ζωή αξίζει για όλα αυτά που κάνει κανείς επηρεάζοντας θετικά τη ζωή των άλλων με τους οποίους συμβιεί. Η ταινία μιλά για τον καθένα από μας που αντιμετωπίζει την κάθε μέρα με εντιμότητα και γενναιότητα. Βασίζεται σε μια μικρή ιστορία γραμμένη σε χριστουγεννιάτικη κάρτα, έχει χαρακτηρισθεί ως η πιο αισιόδοξη ταινία όλων των εποχών κι αποτελεί έναν ύμνο στη ζωή.

 

Το Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου (11:00-14:00) οργανώνεται χριστουγεννιάτικη δράση για παιδιά 8-12 ετών και «μεγάλα παιδιά»/τους γονείς τους που θα κατασκευάσουν στολίδια και δώρα σε μια δημιουργική απασχόληση με το χαρτί, στο πνεύμα των γιορτών. Θα ανταλλάξουν χειροποίητες κατασκευές με την προσωπική τους σφραγίδα σε κλίμα γιορτής και θα παρακολουθήσουν μαζί μια σύγχρονη εκδοχή ενός παμπάλαιου μύθου, του ξωτικού των Χριστουγέννων. Πρόκειται για την ταινία του Jon Favreau, «Elf. Το ξωτικό των Χριστουγέννων» (2003, 95΄). Ένας άνθρωπος που μεγάλωσε στον κόσμο των μικροσκοπικών καλοκάγαθων ξωτικών του Βορείου Πόλου, κοντά στον Άγιο Βασίλη, πρέπει να προσαρμοστεί στον σκληρό κόσμο της Νέας Υόρκης αναζητώντας την πατρική αγάπη. Ο αταίριαστος επισκέπτης θα αναλάβει το δύσκολο έργο να θυμίσει στην οικογένειά του, αλλά και σε όλη την πόλη, τη μαγεία των Χριστουγέννων.

 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

(τηλ. επικοινωνίας 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00)

 

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,
Ταύρος, 
τηλ.: 210 3418051