Ομιλίες για τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ομιλίες για τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές στο Μουσείο Αργυροτεχνίας
20.3.2022
27.3.2022

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνδιοργανώνουν, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, επιστημονικές ομιλίες με την καθηγήτρια Λαογραφίας Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου.

Με βασικό άξονα τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, η πρώτη ομιλία, με θέμα «Οι ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές. Μορφολογία και κοινωνική λειτουργία», θα γίνει την Κυριακή 20 Μαρτίου (ώρα 11:30-13:00), ενώ η δεύτερη, την Κυριακή 27 Μαρτίου (ώρα 11:30-13:00), έχει τίτλο «Οι ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές σήμερα. Μουσειακή παρουσία. Αναπαράσταση. Μόδα».

Σκοπός των ομιλιών είναι να επισημανθεί ότι οι ελληνικές παραδοσιακές τοπικές φορεσιές μάς καλούν -και θα μάς καλούν πάντα- να τις θαυμάζουμε για τα χρώματα, τα κεντήματα και τα κοσμήματά τους, αλλά και να τις διαβάζουμε προσεκτικά ως κείμενα της πολιτισμικής ιστορίας μας και να τις διαχειριζόμαστε με γνώση και σεβασμό ως πολύτιμο μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς μας. Όπως αναφέρει η κ. Βρέλλη-Ζάχου, η οποία πρόσφατα αφυπηρέτησε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Οι ελληνικές φορεσιές, έργα του λαϊκού πολιτισμού του νεοελληνικού ιστορικού παρελθόντος, δεν αποτελούν πλέον οργανικά, συστατικά στοιχεία της σύγχρονης ζωής μας, συνδέονται όμως και με την επιθυμία μας (όχι απαραίτητα μόνο την επιστημονική) να γνωρίσουμε τον παραδοσιακό πολιτισμό μας αλλά και με την επιθυμία μας να αναβιώνουμε τεχνητά/θεατρικά, την καθημερινή ζωή των προγόνων μας, καθώς εξυπηρετούν συνειρμικά, ως σημεία, το συναισθηματικό δέσιμό μας μαζί τους».

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας του ΠΙΟΠ με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

                Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά εκτός Τρίτης, 10:00-18:00)

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Μουσείο Αργυροτεχνίας
Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων
Τ: 2651064065 | www.piop.gr