«ΒΟΡΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ, Γιάννενα-Κωνσταντινούπολη. Αφιέρωμα στους κυρατζήδες, στους αγωγιάτες του παλιού καιρού»

«ΒΟΡΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ, Γιάννενα-Κωνσταντινούπολη. Αφιέρωμα στους κυρατζήδες, στους αγωγιάτες του παλιού καιρού»
6.9.2020
11.9.2020

Η COSMOSARTE-Δράσεις Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, οργανώνει σειρά εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «ΒΟΡΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ, Γιάννενα-Κωνσταντινούπολη. Αφιέρωμα στους κυρατζήδες, στους αγωγιάτες του παλιού καιρού», από την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, στα Ιωάννινα. Η δράση, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, περιλαμβάνει μουσική βραδιά και δύο εκθέσεις.

Αναλυτικά:

  • Συναυλία στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Ο Χρήστος Τσιαμούλης και το μουσικό σχήμα Κυρατζήδες, με αγώι τα τραγούδια και τη μεγάλη ποικιλία των ρυθμών και των ήχων, ταξιδεύουν το κοινό και «παντρεύουν» μουσικά την παράδοση με το σήμερα. Παίζουν και τραγουδούν οι: Χρήστος Τσιαμούλης (τραγούδι-ούτι), Αχιλλέας Χαχάμης (τραγούδι), Δημήτρης Μπρέντας (κλαρίνο), Νίκος Σκαφίδας (βιολί-τραγούδι), Νίκος Αγγελόπουλος (λαγούτο), Αλέξης Νόνης (κρουστά).
Είσοδος δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Ώρα έναρξης 20:30. Μετά την έναρξη η είσοδος δεν είναι δυνατή.

  • Έκθεση φωτογραφίας, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Στην έκθεση με φωτογραφίες του 19ου και του 20ού αιώνα αποτυπώνεται η ζωή των κυρατζήδων (μισθωτοί μεταφορείς) και των καραβανιών από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και της Μακεδονίας, της Θράκης και της Κωνσταντινούπολης. Το υλικό προέρχεται τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, τη συλλογή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεωργίου Σμύρη, ιδιωτικές συλλογές, συλλογές τοπικών συλλόγων ή φορέων, καθώς και από τους φωτογράφους Κώστα Μπαλάφα και Fred Boissonnas‎.
Διάρκεια έκθεσης: 6 έως 11 Σεπτεμβρίου 2020.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00.
Είσοδος ελεύθερη.

  • Έκθεση πολύτιμων αντικειμένων, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

Πολύτιμα αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τα καραβάνια και τα αγώγια αποκαλύπτουν τη δύσκολη αλλά και συναρπαστική ζωή των ανθρώπων. Τα αντικείμενα προέρχονται από τη Λαογραφική Συλλογή του Μουσείου Τσανάκα Μετσόβου (Χορευτικός Σύλλογος Μετσόβου).
Διάρκεια έκθεσης: 6 έως 11 Σεπτεμβρίου 2020.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 08:30-15:00, Παρασκευή 08:30-21:00, Κυριακή 10:00-13:00 & 18:00-21:00.
Είσοδος ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων για τη συναυλία μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.