Προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
1.10.2018
6.10.2018

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs», προβάλλει επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης, από τη Δευτέρα 1 έως και το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.

Το φετινό πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα πανόραμα από ελληνικές και διεθνείς παραγωγές που φέρουν τη σφραγίδα καταξιωμένων αλλά και νέων ντοκιμαντεριστών.

Τα ντοκιμαντέρ πραγματεύονται ποικίλα ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά και άλλα θέματα αναδεικνύοντας τη δημιουργική ματιά και το ανήσυχο πνεύμα των δημιουργών τους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών:

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου

 • 18:00 - The Babelics (63’), Alessandro Quadretti (Ιταλία)

Οι Babelics είναι καλλιτέχνες που εργάζονται σε ένα δικό τους φανταστικό σύμπαν στην ενδοχώρα της Emilia Romagna. Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει αυτούς τους αυτοδίδακτους καλλιτέχνες που αφιέρωσαν δεκαετίες από τη ζωή τους για να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης. Οι συναρπαστικές και ασυνήθιστες ιστορίες τους μας δείχνουν τι συμβαίνει όταν η φαντασία και η δημιουργικότητα συναντούν μερικούς απίστευτους καλλιτέχνες-των οποίων τα χέρια μπορούν να μετατρέψουν χάλυβα, ξύλο, τσιμέντο, σκουπίδια, απορρίμματα και κοινά υλικά σε αριστουργήματα.

Trailer: https://vimeo.com/279269850

 

 • 19:15 - Θραύσματα / Fragments (48’), Μαριάννα Οικονόμου (Ελλάδα)

Περιπλανήσεις στην τέχνη και στη ζωή της γλύπτριας Αλεξάνδρας Αθανασιάδη. Θραύσματα από σκέψεις και μνήμες, υλικά που απορρίφθηκαν, ανασυντίθενται και αποκτούν νέα μορφή. Αναζήτηση νοημάτων μέσα από ένα παιχνίδι λέξεων και μια παλιά φιλία.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=sBETRcHuwiU

 

Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου δεν θα πραγματοποιηθούν προβολές

 

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου

 • 18:00 - From the shore (61’), Jorge Yetano (Ισπανία)

Στο Cap i Corp, ένα μικρό χωριό της ισπανικής ακτής της Μεσογείου, μια μικρή ομάδα ντόπιων μάχεται εναντίον της κατάχρησης του πολεοδομικού σχεδιασμού δημοσιεύοντας σε μια χειροποίητη εφημερίδα. Στις σελίδες της καταγγέλλουν τη διαφθορά, γράφοντας μια ιστορία για την αντίσταση στην καρδιά μιας κοινότητας που χωρίζεται από την επιλογή εναλλακτικών μοντέλων ανάπτυξης.

Trailer: https://vimeo.com/205054916

 

 • 19:30 - A place in the sun (75’), Julia Pinget (Γαλλία)

Στο Camargue της Νότιας Γαλλίας, στο τέλος ενός μικρού δρόμου που φαίνεται να επιπλέει μεταξύ δύο υδάτων, βρίσκεται η παραλία Piémanson που καλωσορίζει  χιλιάδες ανθρώπους κάθε καλοκαίρι, σε κάθε παρανομία. Οι συναθροίσεις των τροχόσπιτων έχουν μετατραπεί σε μικρά σπίτια που ανταγωνίζονται  παράλληλα με τις σκηνές.

 

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου

 • 18:00 - Sunflowers (60’), Ayla Torun (Τουρκία)

Το 1924, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο πληθυσμός της Σινασού, που έπρεπε να εγκαταλείψει τις πόλεις που κατοικούσαν, προετοίμασε ένα φωτογραφικό άλμπουμ για να θυμάται τα σπίτια που είχαν αφήσει πίσω και να τα βρει όταν θα επέστρεφαν. Ενώ οι κάτοικοι των πόλεων προετοιμάζονταν για μετανάστευση, ο Σεραφείμ Ρίζος άρχισε τη φωτογράφιση των σπιτιών που ήταν υψηλής αισθητικής και αρκετά λαμπερά για την εποχή τους.

 

 • 19:15 - Οι παρτιζάνοι των Αθηνών /The Partisans of Athens (Athens Resistance 1941-44) (72'),  Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξύδας (Ελλάδα)

Ένα ντοκιμαντέρ για την Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (’41-’44). Δεκατέσσερις αφηγήσεις. Δεκατέσσερις ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές. Ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη.

Trailer: https://vimeo.com/256118945

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου

 • 10:00-12:15-Ειδικές εκπαιδευτικές πρωινές προβολές για σχολεία στο πλαίσιο εργαστηρίων δημιουργίας ντοκιμαντέρ

10:00-11:00 Α ΖΩΝΗ
-Η Μητέρα των Αναμνήσεων (19'), Ιουλία-Μαρίνα Σαράντου (Ελλάδα)
A' προβολή στη Ελλάδα                     
- Ποτέ δεν είναι αργά
(25'), Κυριακή Μάλαμα (Ελλάδα)
A' προβολή στη Ελλάδα

11:15-12:15 Β ΖΩΝΗ
-Τα Φτερά της Ελευθερίας (12'), Ευγενία Μακαρίου - 4ο Λύκειο Μυτιλήνης (Ελλάδα)
-Ajin (15'), Γιώργος Κωφόπουλος (Ελλάδα)
-Azadi (27'),  Γιώργος Κωφόπουλος (Ελλάδα)

Απαραίτητη η συνεννόηση των σχολείων με το Μουσείο

 

 • 18:00 - The promise (74’), Zeljko Morkovic (Σερβία, Βέλγιο)

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Σερβίας που εγκαταλείφθηκε από τους νέους μετακομίζει μια γαλλική οικογένεια. Πιστεύουν ότι έχουν βρει μια πολλά υποσχόμενη γη για καλλιέργεια σταφυλιών και οινοποίησης. Όμως το χωριό έχει μόνο ηλικιωμένους ανθρώπους με παλιές συνήθειες. Αλλά και πίσω στη Γαλλία τους περίμενε μία νέα πρόκληση - πώς να πείσουν τους sommelier ότι το καλύτερο κρασί μπορεί να γίνει σε μια άγνωστη και προβληματική περιοχή.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=RqmOBCFRmhg

 

 • 19:15 - Κετσές (9’) Χριστίνα Σγουρομύτη (Ελλάδα)

Το ντοκιμαντέρ ανιχνεύει τις απαρχές του εθίμου που ονομάζεται «Πανηγύρι του Tαύρου», μέσα από μια συζήτηση με τον κυρ Βασίλη, ο οποίος το 2006 ήταν ήδη 90 χρονών. Κατά την αφήγησή του -η οποία πάει πίσω στους τοπικούς μύθους επί Τουρκοκρατίας και φτάνει στο σήμερα- διασταυρώνεται με εικόνες και δρώμενα από το σύγχρονο πανηγύρι, τραβηγμένες κατά τη διάρκεια και των τριών ημερών, τόσο στο χωριό όσο και στο ξωκλήσι του Αγ. Χαραλάμπους.

 

 • 19:30 - Europe, the Dream/Ευρώπη, το Όνειρο (80'), Αννέτα Παπαθανασίου, Άγγελος Κοβότσος (Ελλάδα-Αυστρία-Σουηδία)

Τρεις έφηβοι, ένας Έλληνας, ένας Σύρος και ένας Αφγανός, ονειρεύονται μία ελεύθερη και άνετη ζωή σε μια «τέλεια» Ευρώπη. Μέσα από τις αγωνιώδεις προσωπικές τους διαδρομές, που τους φέρνουν πιο κοντά στο όνειρό τους, διαπιστώνουν πως τέλεια Ευρώπη δεν υπάρχει και πως τα όνειρά τους μπορούν να ακυρωθούν μέσα από σκληρές πρακτικές και εφιαλτικές καταστάσεις.

Trailer: https://vimeo.com/254842472

 

Σάββατο 6 Οκτωβρίου

 • 18:00 - Paranaue documentrary (62’), Αναστάσης Δαλλής, Τζίνα Γεωργιάδου (Ελλάδα)

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία και την επίδραση της μουσικής σάμπα-ρέγκε μέσα από την περίπτωση των Paranauê, μιας μπάντας αφροβραζιλιάνικων κρουστών από τη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία 15 χρόνια οι Paranauê έχουν δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη έναν πυρήνα διάδοσης της αφροβραζιλιάνικης κουλτούρας.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=sJz1pe9xKTg

 

 • 19:15 - Εγώ και ο ίσκιος μου: ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπάζογλου (90’), Μιχάλης Αριστείδου, Ιωάννης Γρηγορόπουλος (Ελλάδα)

Μια παρέα φίλων ξεκινά ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψει τον άνθρωπο και μουσικό Νίκο Παπάζογλου. Περπατάνε στα μονοπάτια που ο ίδιος διάβηκε, στα μέρη όπου έζησε, δημιούργησε, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ένα ταξίδι σε Αθήνα, Νίσυρο, Θεσσαλονίκη, με τη μουσική να έχει τον πρώτο λόγο.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=MfyDktvmsc4

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΑγίαΠαρασκευή 811 02, Λέσβος
Τ.: 22530 32300  |  www.piop.gr
 piopnews