Σπάνια χαρακτικά μετά … μουσικής στη Λέσβο

Σπάνια χαρακτικά μετά … μουσικής στη Λέσβο
11.4.2014
26.5.2014

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινιάζει, την Παρασκευή 11 Απριλίου και ώρα 19:30, την έκθεση «Χαρακτικά της Εύβοιας – Συλλογή Ιωάννη Καράκωστα», που φιλοξενείται στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου.

Η έκθεση παρουσιάζει εξήντα σπάνια χαρακτικά της Συλλογής του καθηγητή Ιωάννη Καράκωστα, που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Πρόκειται για έργα φημισμένων χαρακτών, όπως οι Coronelli και Lauremberg, αλλά και επιφανών επιστημόνων όπως ο Gell, ή περιηγητών, όπως οι Thevet και Stackelberg, τα οποία αποκαλύπτουν στον θεατή αλλά και τον ερευνητή, ποικίλες όψεις της Εύβοιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συλλέκτης ασχολείται συστηματικά, επί σειρά δεκαετιών, με την αναζήτηση έργων που σχετίζονται με τη γενέτειρά του, Εύβοια. Ο ίδιος έχει ευγενικά παραχωρήσει τη Συλλογή στον Δήμο Χαλκιδέων, όπου και θα στεγαστεί μόνιμα, από το ερχόμενο καλοκαίρι, στο ανακαινισμένο οθωμανικό τέμενος Εμίρ Ζαδέ. Η έκθεση «Χαρακτικά της Εύβοιας – Συλλογή Ιωάννη Καράκωστα» πραγματοποιείται με τη συνεργασία της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που είχε την επιστημονική επιμέλεια αυτού του μοναδικού υλικού.

Στη διάρκεια των εγκαινίων, παιδιά από τη Χορωδία και τον Όμιλο Μουσικής του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας, υπό τη διεύθυνση της μουσικού Μαρίας Κοκολάκη, θα παρουσιάσουν έντεχνα ελληνικά και ξένα τραγούδια, καθώς και παραδοσιακούς ρυθμούς. Στο μουσικό πρόγραμμα συμμετέχει φιλικά ο Μυτιληνιός βαρύτονος Μιχάλης Ψύρρας.

 

Διάρκεια έκθεσης: 11 Απριλίου - 26 Μαΐου 2014

 

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου