3ο Διεθνές Φεστιβάλ Aegean Docs στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Aegean Docs στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
28.9.2015
4.10.2015Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το 3οΔιεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs προβάλλει επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου.

Τα εν λόγω ντοκιμαντέρ, πολλά εκ των οποίων έχουν αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά φεστιβάλ, συνθέτουν ένα πολυσήμαντο κινηματογραφικό ψηφιδωτό καθώς πραγματεύονται επίκαιρα πολιτικά, κοινωνικά και ιστορικά ζητήματα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ξένες παραγωγές σε πρώτη πανελλήνια προβολή, ελληνικά ντοκιμαντέρ αλλά και ταινίες που γυρίστηκαν από νέους της Λέσβου, στο πλαίσιο των εργαστηρίων AegeanDocs Workshop «Φτιάξε τη δική σου ταινία», που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λέσβου με το AegeanDocs.

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:

  • Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου

18:00 BIET Κώστας  (88'), Γιάννης Τριτσιμπίδας (Ελλάδα)

Η οδύσσεια ενός νεαρού ρωμιού που στάλθηκε κατά την Κατοχή από τους Γερμανούς για αναγκαστική εργασία προς την κεντρική Ευρώπη, κατέληξε λεγεωνάριος  της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων στην Αλγερία και την Ινδοκίνα  ώσπου αυτομόλησε στους Βιετμίνχ και αγωνίστηκε με το Λαϊκό  Στρατό για πολλά χρόνια. O Κώστας Σαραντίδης-Nguen van Lap εξακολουθεί μέχρι σήμερα να προσφέρει την αγάπη και τις υπηρεσίες του στο Βιετνάμ το οποίο τιμά με κάθε ευκαιρία τον απλό αυτόν έλληνα που, όπως μας λέει, ακολούθησε πάντα το ένστικτό του.

https://vimeo.com/106936804

19:30 CZECH BEER WAR (70'), Jan Latal (Τσεχία)

Η Τσεχία είναι παγκοσμίως γνωστή για την μακρά ιστορία της, την καλλιτεχνική και πολιτιστική της ζωή, αλλά και για την… μπύρα!  Από τότε που οι ξένες πολυεθνικές εταιρίες άρχισαν να απορροφούν τη ζυθοποιεία της Τσεχίας, ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής μπύρας και η εθνική υπερηφάνεια των Τσέχων κινδυνεύουν να χαθούν. Με κωμικό τρόπο, ο πόλεμος της τσέχικης μπύρας αφηγείται την ιστορία των ηρώων που αντιστέκονται στις πολυεθνικές εταιρίες με τα πιστεύω τους και αρκετή δόση παραδοσιακής τσέχικης μπύρας.

20:40 OUR OWN CEYLONS, ESSAY FROM NATURAL BORN FORENEIGNERS (15'), S.G.Locatelli (Ισπανία/Περού)

Το ταξίδι ως μια αναζήτηση ενός ζευγαριού για να κατανοήσει την τοπική πραγματικότητα μέσα από τη ματιά ενός ξένου παρατηρητή. Πως άραγε μια εθνωτική ομάδα της Σρι Λάνκα ζει από σεβασμό και θαυμασμό.

  • Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου

18:00 NEVER SHALL I COMPLAIN  (14'), Okan Avci (Τουρκία)

Ένα απόσπασμα από υπάλληλο της Türkan’s life που ως ανάπηρη γυναίκα στέκεται στα δικά της πόδια, συμμετέχει σε ένα κυβερνητικό γραφείο και περιγράφει την πρώτη της εμπειρία κατάδυσης.

https://vimeo.com/114969039

 

18:25 LESLIE'S JOURNEY (75'), Marcos Nine Bua (Ισπανία)

Τον Ιούνιο του 1943, μια γερμανική JU-88 μοίρα κατέρριψε ένα επιβατηγό αεροπλάνο στα ανοικτά των ακτών της Cedeira (Γαλικία, Ισπανία). Μεταξύ των επιβατών ήταν νια εξέχουσα προσωπικότητα, ο Leslie Howard, ο οποίος ήταν Εβραίος και αντι-ναζιστής. Αυτό το φίλμ αποτελεί μια ιστορία για το τί θα μπορούσε να είχε γίνει κατά το τελευταίο ταξίδι του συγκεκριμένου επιβάτη.

https://www.youtube.com/watch?v=jwXNyfMpFao

 

19:45 Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ(42'), Γ. Φιοράκης (Ελλάδα)

Δεν θα μπορούσε παρά μια παρεξηγημένη μορφή τέχνης,
να βρει στέγη σε μια παρεξηγημένη, για πολλούς, γειτονιά. Μια προσπάθεια συγκέντρωσης εικόνων από το πολύχρωμο και μυστήριο αστικό τοπίο των Εξαρχείων και τη λογική πίσω από αυτό. Εικόνες από τους τοίχους και τους δρόμους από τα τελευταία χρόνια μέχρι σήμερα στα Εξάρχεια, απόψεις από τους street artists αλλά και από κατοίκους και θαμώνες της περιοχής.

https://www.youtube.com/watch?v=i55VXJ2D31g

 

20:30 THE FORGERS OF HISTORY  (52'), M. Prazan (Γαλλία)

Το ντοκιμαντέρ «Οι Πλαστογράφοι της Ιστορίας» είναι η ιστορία της «Ιστορικής Αναθεώρησης» που εμφανίστηκε στη Γαλλία και την Ευρώπη αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το φίλμ ανατρέχει στη γέννηση και διάδοση αυτού του κινήματος και περιγράφει  την επίδραση των θεωριών στην κοινή γνώμη. Χάρη στην πραγματογνωμοσύνη των εγκυρότερων ιστορικών, αυτό το φίλμ είναι ένα μοναδικό ντοκουμέντο για την πνευματική και ξενοφοβική απάτη της «ιστορικής αναθεώρησης» κίνημα το οποίο έχει μείνει ζωντανό για περισσότερα από 70 χρόνια.

  • Πέμπτη 1 Οκτωβρίου

18.00 A PLACE FOR EVERYONE (60'), Άγγελος Ραλλής (Βέλγιο)
Το «Ένα μέρος για όλους» εξερευνά την ανθρωπογεωγραφία σε ένα χωρίο της Ρουάντα δύο δεκαετίες μετά την γενοκτονία.  Υπό το φως του 20ής  περιόδου εορτασμού, επιζώντες και δολοφόνοι ζούνε και πάλι ο ένας δίπλα στον άλλο, ενώ μια νέα γενιά νέων πολιτών της Ρουάντα έχει μεγαλώσει μέσα από μια εύθραυστη διαδικασία συμφιλίωσης. Μετά από 4 χρόνια γυρισμάτων, η ταινία σκιαγραφεί το πορτραίτο δύο νεαρών κατοίκων της Ρουάντα στην αναζήτησή τους για ένα καταφύγιο ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος, την εκδίκηση και τη συγχώρεση.

https://vimeo.com/107962018

Παρουσία του σκηνοθέτη.

19.20 TΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ (58'), Αύρα Γεωργίου (Ελλάδα)
Μεσολόγγι, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη, στιγματισμένη από το ιστορικό της παρελθόν. Την εποχή της Τουρκοκρατίας, η πεντάχρονη πολιορκία (1821-1826 ) της πόλης, έληξε με μία απελπισμένη και αιματηρή Έξοδο. Κατά τις μαρτυρίες, τσιγγάνοι με νταούλια αναπτέρωναν τους πολεμιστές κατά τις μάχες εναντίον των Τούρκων.

https://youtu.be/c5-eR31ssyo

20.20 LA SIRENE DE FASO FANI  (89'), Michel K. Zongo (Γαλλία/Μπουρκίνα Φάσο/Γερμανία)

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ουακουντούγκου θεωρείτο η κύρια πόλη κλωστοϋφαντουργίας της Μπουργκίνα Φάσο, μια φήμη που δημιουργήθηκε από την ύπαρξη ενός εργοστασίου, το «Φάσο Φάνι», όνομα το οποίο προέρχεται από ένα πολύχρωμο φύλλο βαμβακιού, ευρέως διαδεδομένο στη Δυτική Αφρική. Η Φάσο Φάνι αποτελούσε το εθνικό προϊόν και δυνατό σύμβολο της ανεξαρτησίας της. Το παραγόμενο πολύχρωμο βαμβάκι ήταν υψηλής ποιότητας και η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας.. Το 2001, όμως, το εργοστάσιο έκλεισε και εκατοντάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν ξαφνικά στην ανεργία. Μετά από 10 χρόνια, πρώην εργαζόμενοι του εργοστασίου αποκαλύπτουν τις οδυνηρές επιπτώσεις της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης. Επίσης, κλωστοϋφαντουργοί  ονειρεύονται την αναγέννηση της βιομηχανίας βαμβακιού όχι μόνο στην πόλη αλλά και σε όλη τη χώρα.

http://www.dailymotion.com/video/k4DUk3QNOW62

 

  • Παρασκευή 2 Οκτωβρίου

10:00 Ειδική προβολή ταινιών του AEGEANDOCS WORKSHOP. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες (απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Μουσείο).

18:00 TITO'S GLASSES (90'), Regina Schilling (Γερμανία)

Η Adriana Altaras είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας. Κατάγεται από μια χώρα που δεν υπάρχει πια: Τη Γιουγκοσλαβία. Είναι κόρη Εβραίων ανταρτών που πολέμησαν στο πλευρό του Τίτο και αργότερα ξεκίνησαν μια νέα ζωή στην μεταπολεμική Γερμανία.  Η ζωή της Andriana μοιάζει ασυνήθιστη, μπορεί όμως να θεωρηθεί σαν ένα παράδειγμα της γενιάς μετά τον Πόλεμο. Η συνεχής έρευνα για τις ρίζες της αποτελεί την σταθερή συντροφιά της.

http://www.ruthfilms.com/tito-s-glasses.html

 

19:30 ANTIGONI OUR SMALL ISLAND- OUR LIFE(52’), Nilüfer Uzunoğlu (Τουρκία) Ένα μικρό νησί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, το Μπουργκάς κάποτε ονομαζόταν Αντιγόνη. Μαζί με χιλιάδες ελληνικές μειονότητες στην Κωνσταντινούπολη, οι Έλληνες πλήρωσαν για τα πολιτικά προβλήματα μεταξύ της Τουρκικής και της Ελληνικής κυβέρνησης και ως αποτέλεσμα απελάθηκαν από τον αγαπημένο τους τόπο την Αντιγόνη. Προσπάθησαν να λησμονήσουν την Αντιγόνη και να την αντικαταστήσουν με άλλα ελληνικά νησιά, αλλά μάταια. Η ώρα της επανένωσης έφτασε ενώ η παρέα βρίσκεται στη μέση ηλικία.

https://vimeo.com/74280418

20:25 LAND IN SICHT (93'),Judith Keil, Antje Kruska (Γερμανία)

Στο Bad Belzig, κρατίδιο του Βραδεμβούργου , περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βερολίνου: Οι τρεις αιτούντες άσυλο αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον στο προσφυγικό σπίτι τους. Abdul ,ο γιος ενός σεΐχη, προέρχεται από την Υεμένη, ο Farid έχει διαφύγει στο Ιράν και ο Brian είναι από το Καμερούν. Οι τύχες των τριών διαφορετικών ανδρών ενώνονται σε ένα μέρος, αν και ποτέ δεν θα συναντηθούν στην ταινία.  

Βραβείο Ντοκιμαντέρ του Goethe-Institut στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας 2013.

  

 

  • Σάββατο 3 Οκτωβρίου

18:00 THE MARTYRDOM OF THE SEVEN MONKS OF TIBHIRINE (73'), Malik Ait-Aouia, Severine Labat (Αλγερία/Γαλλία)

Το 1996, επτά μοναχοί είχαν απαχθεί και δολοφονηθεί στην Αλγερία. Οι άνδρες αυτοί ήταν κάτοικοι της Αλγερίας, που ζούσαν στο μοναστήρι τους στην οροσειρά του Άτλαντα. Γάλλοι στην καταγωγή, προσαρμόστηκαν στο νέο περιβάλλον και ήταν ανοικτοί στην Μουσουλμανική πλειονότητα που τους περιέβαλε. Την νύχτα όμως της 27ης Μαρτίου το 1996 τα πράγματα άλλαξαν για πάντα. Η ταινία διηγείται την οδυνηρή ιστορία εκείνης της νύχτας. Η απαγωγή των 7 μοναχών  αποτέλεσε διπλωματικό θέμα μεταξύ της Γαλλίας και της πρώην αποικίας της. Η διαχείριση της κρίση από την πλευρά των Γάλλων καταδεικνύει την επικείμενη ένταση ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Ισλαμικό κόσμο.

http://www.ruthfilms.com/the-martyrdom-the-seven-monks-of-tibhirine.html

 

19:15 ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΤΙΔΙΑΙΑ (9'), Λ. Αναστασοβίτης (Ελλάδα)  3D COMPUTER ANIMATION

https://www.youtube.com/watch?v=ZfO_tvmIIWs

και    FRAGILE (12'), Μ. Λεωνίδα (Ελλάδα)

Ένα άγαλμα σε ένα μικρό παλιό μουσείο φαίνεται να είναι ξεχασμένο από τον κόσμο. Ωστόσο, μια μέρα, πέντε άνδρες καταφτάνουν και αρχίζουν να  μετακινούν το μάρμαρο στην Αθήνα. Τι θα σκεφτόταν γι’ αυτό;

 

https://vimeo.com/120770484

 

19:45 UNCLE TONY, THREE FOOLS AND THE SECRET SERVICE (86'), M.Mileva, V. Kazakova (Βουλγαρία)

Ντοκιμαντέρ που έχει προσελκύσει την οργή στη χώρα καταγωγής του για την αποκάλυψη της εξουσίας και της ίντριγκας που υπόκεινται στην ιστορία των κινούμενων σχεδίων της Βουλγαρίας.

https://www.youtube.com/watch?v=fWIjDjYQMAI

 

  • Κυριακή 4 Οκτωβρίου

18:00 PEAK (90'), Hannes Lang (Γερμανία)

Οι Άλπεις: Τέλειο αφράτο χιόνι, ήλιος, βουνά, καθαρός αέρας – ένας παράδεισος για χειμερινές διακοπές. Ο παράδεισος όμως νοσεί. Οι κλιματικές αλλαγές και η συνεπαγόμενη μείωση της ποσότητας του χιονιού κάνουν αναγκαία τη χρήση της τεχνολογίας για την παραγωγή μιας άψογης χειμερινής φύσης, ανεξάρτητης από τις φυσικές καιρικές συνθήκες. Η ταινία παρακολουθεί πάνω από έναν χρόνο αυτές τις διαδικασίες παραγωγής τεχνητού χιονιού για τον τουρισμό και το σκι και θέτει ερωτήματα για τη σχέση τεχνολογίας και φύσης.

Βραβείο Ντοκιμαντέρ του Goethe-Institut στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας 2011.

AEGEANDOCS WORKSHOP «Φτιάξε τη δική σου ταινία»

19:30 ΠΟΛΗ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (21'), Γ. Κουτλής

Μπορεί ένα σκαλοπάτι ύψους 15 εκατοστών να είναι ισοδύναμο εμπόδιο με τοίχο 1,5 μέτρου; Όταν παρκάρουμε το όχημά μας, αφήνουμε χώρο να περάσουν και άνθρωποι που δεν στέκονται όρθιοι στα δυο τους πόδια;

 

20:00 ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ (20') από ομάδα εκπαιδευτών και

εκπαιδευομένων Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης.

Τι κοινό μπορεί να έχει ένας τορναδόρος, μια καθαρίστρια, ένας κρεοπώλης  και ένας άνεργος; Πως αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση; Στο ντοκιμαντέρ αυτό τους βλέπουμε στην καθημερινότητα τους, στο χώρο εργασίας τους, καθώς και στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, που φοιτούν τα απογεύματα, με στόχο να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και να βελτιώσουν τη ζωή τους, αποκτώντας τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

 

21:00 ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ (9’), Μπάμπης Πετσίκος

Μια θεραπεία που κρατάει χιλιάδες χρόνια. Ιστορίες ανθρώπων σε ένα ζωντανό μνημείο. Ένα ντοκιμαντέρ παρατήρησης, μια ποιητική μάτια στα ιαματικά λουτρά.

 

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Αγία Παρασκευή 811 02, Λέσβος
Τηλ.: 22530 32300