Προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
24.9.2016
29.9.2016

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το 4οΔιεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs, προβάλλει επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης, από το Σάββατο 24 έως την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.

Τα εν λόγω ντοκιμαντέρ πραγματεύονται πολιτικά, ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα, ενώ, παράλληλα, αναδεικνύουν τη διεισδυτική ματιά και το ανήσυχο πνεύμα των δημιουργών τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξένες παραγωγές σε πρώτη πανελλήνια προβολή, πρόσφατα ελληνικά ντοκιμαντέρ, αλλά και ταινίες που γυρίστηκαν από νέους της Λέσβου, στο πλαίσιο των εργαστηρίων AegeanDocs Workshop.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών:

Σάββατο  24/9

 

 • 18:00 aPolis  (59'),  Κατερίνα Τζόβα (Ελλάδα/ Τουρκία)

Ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τους ανθρώπους που κρατούν την Πόλη της καρδιάς τους. Ένας ολόκληρος κόσμος που «επιστρέφει» διαρκώς, χάρη στις διηγήσεις μιας γυναίκας με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, παρακολουθώντας 41 ηθοποιούς και χορευτές να βαδίζουν στα χνάρια της Ιστορίας.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=lm8UB7nsh-I

 

 

 • 19:10 Nostos (82'), Sandrine Dumas, Jean Luc Ormières (Γαλλία/Ελλάδα)

Ο Νόστος είναι ένα ντοκιμαντέρ «οικογενειακής αρχαιολογίας» και μία έρευνα γύρω από τη ζωή της πρωτοπόρου ζωγράφου Θάλειας Φλωρά-Καραβία. Με οδηγό το έργο και τη μοναδική προσωπική πορεία της ζωγράφου, η σκηνοθέτιδα Sandrine Dumas ανακαλύπτει τους μυστικούς οικογενειακούς δεσμούς που την συνδέουν με την Ελλάδα.

Trailer: https://vimeo.com/162831612

 

 

Κυριακή 25/9

 • 18:00 People's Train of Culture (60’), Carolina Espinoza (Χιλή/Ισπανία)

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία μιας πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε, που στόχευε στο να φέρει τον πολιτισμό πιο κοντά σε εκείνους που δεν είχαν πρόσβαση σε αυτόν. Έτσι ένα «καραβάνι» από ποιητές, λαογράφους, τραγουδιστές, κωμικούς και μίμους, δίνουν καθημερινά παραστάσεις στα πιο απομακρυσμένα μέρη της Χιλής.

Trailer: https://vimeo.com/155963398

 

 • 19:10 Η Σιωπή της Μικράς Ασίας (53’), Ελένη Κωνσταντινίδου, (Ελλάδα/ Τουρκία)

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ παρακολουθεί και καταγράφει τις εθνολογικές, πολιτισμικές και κοινωνιολογικές αλλαγές στην περιοχή της Μικράς Ασίας μέχρι τις μέρες μας. Δίνει έμφαση στην άνοδο και την πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και ερμηνεύει την εξάπλωση των Οθωμανών Τούρκων προς τη Δύση.

Trailer: https://vimeo.com/168631815/1a7bb3c101

 

Δευτέρα 26/9

 • 18:00 Finish Line(70’), Eliana Abravanel (Ελλάδα)

Διασχίζοντας την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, το εν λόγω ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις ζωές τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων, οι οποίοι δεν βιάζονται να τερματίσουν.

Trailer: https://vimeo.com/158628717

 

 • 19:20 Ειδική Προβολή (Θεματικό αφιέρωμα στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, τις Μειονότητες και τα Δικαιώματα των Ρομά)

To «Kyma-a rescue in the Aegean Sea» (55’), David Fontseca & Arantza Diez (Ισπανία)

Η ταινία αφηγείται τις άοκνες προσπάθειες μιας ομάδας Ισπανών εθελοντών ναυαγοσωστών, οι οποίοι προσέτρεξαν στη Λέσβο προκειμένου να συνδράμουν στην προσφυγική κρίση.

Trailer: https://vimeo.com/lakaseta/trailertokymaeng

 

Τρίτη  27/9 δεν θα πραγματοποιηθούν προβολές

 

Τετάρτη 28/9

 • 11:00 – 12:30 Ειδικές προβολές (Θεματικό αφιέρωμα στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, τις Μειονότητες και τα Δικαιώματα των Ρομά) στο πλαίσιο των εργαστηρίων AegeanDocs workshop, παρουσία των συντελεστών. Η προβολή απευθύνεται και σε σχολικές ομάδες (απαραίτητη η συνεννόηση με το Μουσείο).

Πρόκειται για τα ντοκιμαντέρ:

α. ΝΙΚΗ, Αλέξανδρος Στεργίου, Δέσποινα Βερρή, Ιουλία Μ. Σαράντου

β. Μισή γυάρδα, Παναγιώτης Βεκρής

γ. Απλώς, αλληλεγγύη, Έφη Σιαλευρή

δ. Ode To Lesvos, Talal Derki

 • 18:00 memORIA (70’), Γιώργος Ιατρού (Ελλάδα)

«memORIA» στα Ιταλικά σημαίνει «μνήμη». «ORIA» ήταν το ατμόπλοιο που βυθίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1944, με θύματα περισσότερους από 4000 Ιταλούς αιχμαλώτους των Γερμανών. Εβδομήντα χρόνια αργότερα, παλιοί κάτοικοι της περιοχής αφηγούνται τα γεγονότα εκείνων των ημερών, ενώ απόγονοι των θυμάτων αποτίουν φόρο τιμής.

 

 • 19:20 This was Hasankeyf (91’), Tommaso Vitali (Αγγλία/Ιταλία/Τουρκία)

Στην καρδιά του τουρκικού Κουρδιστάν, στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου, υπάρχει ένας «κρυμμένος θησαυρός» που αντέχει στον χρόνο και στην πολιτική βία. Η ζωή στο χωριό Hasankeyf, που ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν, είναι σήμερα καταδικασμένη να τελειώσει μετά την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου φράγματος στον ποταμό Τίγρη. Παρά την εκπλήρωση των κριτηρίων της UNESCO ώστε να συμπεριληφθεί η περιοχή  στα «πλέον απειλούμενα πολιτιστικά μνημεία στην Ευρώπη» το φράγμα θα οδηγήσει στον μαρασμό ανθρώπους, μνημεία και φύση.

 

Πέμπτη 29/9 

 • Ειδική προβολή (Θεματικό αφιέρωμα στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, τις Μειονότητες και τα Δικαιώματα των Ρομά)

18:00 Silver Water (92’), Wiam Bedirxan & Ossama Mohammed (Συρία)

Μία ταινία που δείχνει τη σκληρή πραγματικότητα της Συρίας, έτσι όπως αποτυπώνεται μέσα από βίντεο που ανεβαίνουν στο Youtube.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=CPaERAgs2uY

 

 • 19:40 Working Dancers (76’), Konstantina Bousmpoura & Julia M. Heimann (Αργεντινή/Ελλάδα)

Στο Μπουένος Άιρες, µια ομάδα διακεκριμένων χορευτών, διεκδικεί τα δικαιώματά της και δημιουργεί συλλογικά την πρώτη κρατική ομάδα σύγχρονου χορού. Είναι η ιστορία τεσσάρων ταλαντούχων χορευτών σε µια έρευνα διάρκειας έξι ετών.

Trailer: https://vimeo.com/106609478

 

 

 

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Αγία Παρασκευή 811 02, Λέσβος

Τ.: 22530 32300  |  www.piop.gr