Προβολές στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ AegeanDocs στο ΜΒΕΛ

Προβολές στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ AegeanDocs στο ΜΒΕΛ
22.9.2014
28.9.2014

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs παρουσιάζει, από τις 22 – 28 Σεπτεμβρίου, επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας, στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου.

Η θεματολογία των ντοκιμαντέρ ποικίλλει αφού αυτά πραγματεύονται, μεταξύ άλλων, το ναζιστικό φαινόμενο, τη μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, τον έρωτα, τον χορό και τη μουσική.

 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

Δευτέρα 22/9

17.00: ΛΕΥΚΟ ΑΙΜΑ (74')

Το 1948, τότε, που στη Νότιο Αφρική ξεκινούσε η εποχή του απαρτχάιντ, μια Νοτιοαφρικανή παιδοψυχολόγος ταξίδεψε με πρωτοβουλία ενός πρακτορείου υιοθεσιών, το οποίο είχε ιδρυθεί από δεξιών πεποιθήσεων Μπόερς, στη Γερμανία και επέλεξε από ορφανοτροφεία 83 Γερμανόπουλα. Κριτήριο επιλογής στη μαζική αυτή υιοθεσία ήταν η «ράτσα». Το «άριο αίμα» των αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας 2 έως 14 χρονών, θα βοηθούσε τη μειονότητα των Μπόερς στην Νότιο Αφρική «να παραμείνει λευκή σε μια μαύρη χώρα». Ανάμεσα σ’ αυτά τα παιδιά, θύματα μιας ιδεολογίας, ήταν και οι Werner Schellack και Peter Ammermann, 2 και 8 χρονών αντιστοίχως όταν έφτασαν το 1948 στην Κέιπ Τάουν. Στην ταινία αφηγούνται την ιστορία της ζωής τους, η οποία αντικατοπτρίζει με ασυνήθιστο τρόπο και ένα λιγότερο γνωστό κεφάλαιο της γερμανικής και νοτιοαφρικανικής μεταπολεμικής ιστορίας.

 

18.30: INSAN KENT - CITY OF PEOPLE (101')

Η Σμύρνη είναι μια πόλη που αποτελείται από ανθρώπους που προέρχονται από πολλά γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Οι πλούσιες υφές της κουλτούρας αυτής της πόλης διαφοροποιούνται μεταξύ τους, γιατί εξαρτώνται από τις δράσεις των τόσο διαφορετικών κατοίκων της. Ο καλύτερος τρόπος για να αναπαραστήσεις την Σμύρνη είναι να βρεις την πόλη μέσα από τους ανθρώπους που δημιουργούν τις υφές της.

Trailer: https://vimeo.com/93258972

Τετάρτη 23/9

17.00: I WILL MARRY THE WHOLE VILLAGE (57'), Jeljko Milkovic - Σερβία

«Το σερβικό χωριό Gornji Mateijevac πληροί όλες τις προδιαγραφές για μια φυσιολογική ζωή: ηλεκτρισμός, τρεχούμενο νερό, αποχέτευση, πλακόστρωτοι δρόμοι, σχολείο, ίντερνετ.» Η περιγραφή του σαρανταοκτάχρονου Peca ακούγεται σαν διαφήμιση και αποτελεί ένα μέρος του σχεδίου του: να παντρέψει τον εαυτό του και άλλους 200 ανύπαντρους συγχωριανούς του. Θα κάνει τα πάντα για να πετύχει τον σκοπό του, που δεν είναι κι εύκολο πράγμα μιας και οι περισσότεροι σαραντάρηδες είναι ντροπαλοί και αμήχανοι. Ευτυχώς τίποτα δεν σταματάει τον Peca, που έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των τοπικών αρχών και των ΜΜΕ και προχωράει ακάθεκτος με μουσική συνοδεία της μπάντας του και της χορωδίας γυναικών από την γειτονική πόλη Nis. Η ταινία έχει και σοβαρές διαστάσεις μια και αφορά θέματα, όπως ο πληθυσμός της Ευρώπης που γερνάει, η επαρχία που αδειάζει από τους κατοίκους της, η αγωνία της μοναξιάς…

Trailer: http://vimeo.com/34381226

18.15 MARRY ME –ΠΑΝΤΡΕΨΟΥ ΜΕ (95')

Κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Κούβα ο Γερμανός Erik γνωρίζει την όμορφη μιγάδα Gladis. Ο έρωτάς τους είναι κεραυνοβόλος. Παντρεύονται. Η Gladis και ο οκτάχρονος γιος της αφήνουν πίσω τους το τροπικό νησί τους και γεμάτοι ελπίδα, περιέργεια, αλλά και γλυκό πόνο, ακολουθούν τον Erik στο Αμβούργο. Εκεί ξεκινά για τους τρεις τους μια ζωή όλο εκπλήξεις και αντιπαραθέσεις, άλλοτε με κωμικά και άλλοτε με συναρπαστικά γεγονότα. Ένα πρωτότυπο, σπιρτόζικο και με αίσθηση πραγματικότητας ντοκιμαντέρ για το «αφήνω έναν τόπο» και «φτάνω σ’ έναν άλλον», για τη διαμάχη των δυο φύλων και τη σύγκρουση δυο διαφορετικών πολιτισμών.

Πέμπτη 25/9

17.00: LOVE & ENGINEERING (8O'), Tonislav Hristov - Φινλανδία

Η σύγχρονη ζωή μας είναι ως επί τo πλείστον σχεδιασμένη από μηχανικούς. Και, ενώ οι μηχανικοί είναι πολύ άνετοι με υπολογισμούς και επιστημονικά ευρήματα, οι επαφές τους με το άλλο φύλο τους δυσκολεύουν απίστευτα. Ο Atanas, ένας Βούλγαρος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών θεωρεί ότι μπορεί να διεισδύσει επιστημονικά στα θέματα του έρωτα. Θα μπορέσει όμως να βοηθήσει τους μοναχικούς και ντροπαλούς μηχανικούς να βρουν την αληθινή αγάπη; Προσπαθώντας να βρει την επιστημονική φόρμουλα για την τέλεια γυναίκα, στέλνει τους μηχανικούς έξω απ’ τα εργαστήρια, σε στημένα ραντεβού με ωραίες νέες γυναίκες. Στόχος να ελέγξουν τους φυσικούς νόμους, που διέπουν την ερωτική έλξη, το σεξ και την αγάπη.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=NB8Cpuh1W14

18.30: THE GHOSTS IN OUR MACHINE (92'), Liz Marshall - Καναδάς

Τα ζώα είναι τα φαντάσματα του εκμηχανοποιημένου και αυτοματοποιημένου κόσμου μας, ζουν κρυμμένα στις σκιές του. Το Ghost in our Machine αναπτύσσεται σε διάφορες πλατφόρμες (ιστότοπος, οργάνωση δράσεων σε γειτονιές, κ.τ.λ.). Αυτό το ντοκιμαντέρ αποτελεί την κινηματογραφική παρουσίαση του θέματος, που είναι οι ζωές συγκεκριμένων ζώων, τα οποία είτε ζουν ακόμη μέσα στην, είτε έχουν διασωθεί

από την, μηχανή του σύγχρονου κόσμου. Μέσα απ’ την καρδιά και τον φακό της Jo-Anne McArthur έρχονται πολύ κοντά μας διάφοροι χαρακτήρες ζώων. Τελικά τα μη-ανθρώπινα ζώα είναι ιδιοκτησία μας για οποιαδήποτε χρήση ή είναι ευαίσθητα όντα που έχουν δικαιώματα;

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Toru1gn-xiA

Παρασκεύη 26/9

10.00: Διασχίζοντας τα σύνορα με μια κάμερα. Ιστορίες από τη Λέσβο και τη Σμύρνη (68') (Ειδική Προβολή για σχολεία που το ΠΙΟΠ εντάσσει στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομίας 2014, με θέμα τα «Πρόσωπα του Χρόνου» (26-28/09).

Παραγωγή: Θερινό Σχολείο στις Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία του πανεπιστημίου Αιγαίου                                                              

0’’)

ΠΑΛΙΡΡΟΙΕΣ/TIDES  (12’00’’)

Των Andrea Bokorova-Barbora Kosinovα - Νάνας Λίτσα

Η ιστορία των προσφύγων που φτάνουν στη Λέσβο μέσα από τα μάτια 4 παιδιών από το Αφγανιστάν που ζουν σήμερα στους χώρους υποδοχής και  αφηγούνται την περιπέτεια του πατέρα τους.

 

ΈΞΩ ΑΠΟ ΜΕΝΑ/ ΟUT OF ME (4’38’’)

των Μανόλη Κερούλη, Κωνσταντίνου Ιορδάνογλου, και Γιώτας Θεοδωροπούλου και Νάνας Λίτσα

Μια μικρή ιστορία για την έκφραση των αισθημάτων μέσα από την ανθρώπινη 

εμπειρία στην πόλη της Σμύρνης.

HANI HAYALLER VARDI KURULMAYA DEĞER/ THERE WERE DREAMS TO BE IMAGINED"/ ΌΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ (04’.51’’)

των Emir  Batus, Αντωνία Γεωργάρα, Μαρία-Δήμητρα Βέττα, Fabienne Berner

Ένας παλαίμαχος ξυλουργός στην περιοχή Mπάλτσοβα της Σμύρνης βρίσκεται ενώπιον των σύγχρονων προκλήσεων και αλλαγών και ανατρέχει στους παλιούς καιρούς.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ/ ΜUSICAL BUILDINGS  (05’10’’)

των Emir  Batus, Αντωνία Γεωργάρα, Μαρία-Δήμητρα Βέττα, Fabienne Berner

Ένας τεχνίτης-μουσικός της Λέσβου κατασκευάζει ξύλινα μουσικά όργανα που τα χρησιμοποιεί σε συναυλίες του κάνοντας ένα εκπληκτικό ταξίδι στον κόσμο της μουσικής.

ΛΑΜΨΕΙΣ ΜΕΣΑ ΜΟΥ/ SHINES WITHIN ME  (07’10’’)

των Μανόλη Κερούλη, Κωνσταντίνου Ιορδάνογλου και Γιώτας Θεοδωροπούλου

 Ένας Σύρος διανοούμενος που ζει στη Λέσβο προσπαθεί να μεταφράσει Ελύτη στα αραβικά και αναγνωρίζει την παγκόσμια αξία αυτής της ποίησης και τη δυνατότητα της να ακουμπά και να εμπνέει όλων των ειδών τους ανθρώπους.

 

DUYGU/ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ/ ΕMOTIONS (05’00’’)

Των Andrea Bokorova, Barbora Kosinovα

Πόσες ερμηνείες κρύβονται πίσω από ένα σύμβολο;  Δείχνοντας την εργασία της, μια φοιτήτρια της Καλών Τεχνών μας ξεναγεί στις σκέψεις της για την εξουσία του Κεμάλ Ατατούρκ που κυριαρχεί σε όλα τα πορτραίτα και τα αγάλματα της Σμύρνης.

 

WOODEN HANDS/ΞΥΛΙΝΑ ΧΕΡΙΑ  (06.20’’)

Των  Αντώνη Λέκκου- Μαρία Λαζαρίδη-Αρχοντίας Μανωλακέλλη

Η ιστορία ενός 20χρονου ταλαντούχου ξυλογλύπτη στην ιστορική Αγιάσο Λέσβου που, τελειώνοντας το σχολείο, συνειδητά επιλέγει να μείνει στo νησί του και να ασκήσει το οικογενειακό επάγγελμα.

 

ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ (ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ)  (08.30’’)

Των Στάθη Κεφάλα – Κατερίνας Κουτσομύτη

Όλη την εβδομάδα δουλεύουν σε καταστήματα και γραφεία για να ζήσουν τις οικογένειές τους, και τα Σαββατοκύριακα δαμάζουν τον άνεμο και τα κύματα. Η ιστορία της ομάδας των αθλητών kitesurfing της Λέσβου, του θαλάσσιου σπορ όπου ο αθλητής  κάνει surfing με τη βοήθεια ιπτάμενου αετού που κυριολεκτικά τον απογειώνει από τα κύματα, με ρίσκο τη ζωή του.

 

ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (08’.27’’)

του Μανώλη Κερούλη 

Μια ταινία για τα Λουτρά της Γέρας και τους θαμώνες τους.

 

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ  (05.32’’)

των Δήμητρας Ψύλλου,  Μαρίας Σαρρή και Μαρίας Μουρατίδου. 

Η Παναγιά του Κάστρου είναι η εκκλησία της Παναγιάς Γαλατούσας, μια κρυφή εκκλησία μέσα στους βράχους στην πάλαι ποτέ κακόφημη συνοικία της πόλης

17.00: THE ACT OF KILLING Oscar 2014 (159'), Joshua Oppenheimer - Δανία

Το «The Act of Killing» ασχολείται με τους φονιάδες που βγήκαν κερδισμένοι... και με την κοινωνία, που αυτοί έχουν χτίσει. Σε αντίθεση για παράδειγμα με τους Ναζί, ο Anwar και οι φίλοι του δεν αναγκάστηκαν από την Ιστορία να παραδεχτούν ότι διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αντίθετα, κατάφεραν να γράψουν την δική τους θριαμβευτική ιστορία και μάλιστα να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση για εκατομμύρια νέους παραστρατιωτικούς. Το ντοκιμαντέρ, μια διαδρομή μέσα στις μνήμες και τις φαντασιώσεις των αυτουργών, προσφέρει πρόσβαση στη σκέψη ανθρώπων υπεύθυνων για μαζικές δολοφονίες. Είναι μια εφιαλτική οπτική της τρομαχτικής κοινοτυπίας, που δημιουργεί η κουλτούρα της ατιμωρησίας, η οποία βρίθει από αστεϊσμούς για στυγνά εγκλήματα σε τηλεοπτικά «πρωινάδικα» και από την πλήρη αποθέωση της ηθικής εξαθλίωσης.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=SD5oMxbMcHM

Σάββατο 27/9

17.00: MUSSOLINI-HILTER THE KILLER'S OPERA (95'), J-C Rosé

Αν στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα δεν είχε επιτευχτεί η συνεννόηση και η συνενοχή του Hitler με τον Mussolini, ο κόσμος θα είχε απαλλαγεί απ’ τα καταστροφική που επακολούθησε. Όσο η μάχη για την εξουσία έναντι των δημοκρατικών εθνών έμενε σε διπλωματικό επίπεδο, μπορούσαν να υποστηρίζουν ο ένας τους σκοπούς του άλλου. Όμως σύντομα η πραγματικότητα του πολέμου, ανάγκασε την μάσκα του «κοινού μετώπου» τους να πέσει. Δύο πολύ διαφορετικά έθνη έστησαν μια συμμαχία, που γρήγορα θα κατέρρεε.

Trailer: https://vimeo.com/73975301

 

18.45: KILLING TIME (54'), Jaap van Hoewijk - Ολλανδία

Η νύχτα είναι κρύα. Η Erin και η Claire ήταν μόνες στο σπίτι και η Erin ετοιμαζόταν να δει μια ταινία, όταν ένας άντρας με μάσκα μπήκε στο σαλόνι. Για μια στιγμή νόμιζε ότι κάποιος της έκανε πλάκα. 12 Ιουνίου 2013. Στο σωφρονιστικό κατάστημα του Huntsville ετοιμάζεται η εκτέλεση της θανατικής ποινής του Elroy Chester. Λίγο μετά τις 6 μ.μ., θα εκτελεστεί για τον βιασμό της Erin και της Claire DeLeon και τον θάνατο του θείου τους Billy Ryman. Οι δρόμοι γύρω απ’ την φυλακή κλείνουν. Κανείς δεν εκπλήσσεται. Μένει μόνον για μια ώρα, μέχρι την εκτέλεση. Η ζωή συνεχίζεται στο Huntsville, Texas. Όλοι, οι οικογένειες του θύματος και του θύτη, οι φύλακες, ο πάστορας, οι δημοσιογράφοι και οι διαδηλωτές, όλοι κάπως σκοτώνουν τις τελευταίες ώρες της ζωής του Elroy Chester.

Trailer: http://vimeo.com/79486172

 

Κυριακή 28/9

17.00 THE MULBERY HOUSE (64'), Sara Ishaq - Συρία

Η Σάρα, όταν ήταν έφηβη στα 17, αποφάσισε να αφήσει τον πατέρα της και την καταπιεστική κοινωνία της Υεμένης και να μετακομίσει στη Σκωτία, για να μείνει με την μητέρα της. Δέκα χρόνια αργότερα η Σάρα θα γυρίσει στην Υεμένη, άλλος άνθρωπος, και θα επανασυνδεθεί με την κουλτούρα της πατρίδας των παιδικών της

χρόνων... που όμως τώρα είναι στα πρόθυρα μιας επανάστασης.

Trailer: http://vimeo.com/78457745

 

18.15: THE SOUND OF BELGIUM (90'), Jozef Devillé - Βέλγιο

Το ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζει την πλούσια και μέχρι τώρα ανείπωτη ιστορία της χορευτικής μουσικής στο Βέλγιο: από τις μεγάλες σάλες χορού, όπου οι Βέλγοι χόρευαν πόλκες και βαλς με τη συνοδεία Οργάνου (Decap), μέχρι τις χρυσές μέρες του «Popcorn» και από τη σκοτεινή και ψυχρή Electronic Body Music και την New Beat, στη Βέλγικη House και Techno. Το Sound of Belgium μιλάει για τη διάθεση ενός έθνους και για τους ανθρώπους, που χορεύουν στους ρυθμούς της.

Trailer: http://vimeo.com/50306726Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Αγία Παρασκευή 811 02, Λέσβος
Τηλ.: 22530 32300