Σπάνια χαρακτικά στο Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

Σπάνια χαρακτικά στο Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη
28.2.2014
7.4.2014

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς  (ΠΙΟΠ) εγκαινιάζει, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και ώρα 21:00, την έκθεση «Χαρακτικά της Εύβοιας – Συλλογή Ιωάννη Καράκωστα», στο Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού Σπάρτης.

Η έκθεση παρουσιάζει εξήντα σπάνια χαρακτικά της Συλλογής του καθηγητή Ιωάννη Καράκωστα, που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Πρόκειται για έργα φημισμένων χαρακτών, όπως οι Coronelli και Lauremberg, αλλά και επιφανών επιστημόνων όπως ο Gell, ή περιηγητών, όπως οι Thevet και Stackelberg, τα οποία αποκαλύπτουν στον θεατή αλλά και τον ερευνητή, ποικίλες όψεις της Εύβοιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συλλέκτης ασχολείται συστηματικά, επί σειρά δεκαετιών, με την αναζήτηση έργων που σχετίζονται με τη γενέτειρά του, Εύβοια. Ο ίδιος έχει ευγενικά παραχωρήσει τη Συλλογή στον Δήμο Χαλκιδέων, όπου και θα στεγαστεί μόνιμα, από το ερχόμενο καλοκαίρι, στο ανακαινισμένο οθωμανικό τέμενος Εμίρ Ζαδέ.

Η έκθεση «Χαρακτικά της Εύβοιας – Συλλογή Ιωάννη Καράκωστα» πραγματοποιείται με τη συνεργασία της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία είχε την επιστημονική επιμέλεια αυτού του μοναδικού υλικού. 

Διάρκεια έκθεσης: 28 Φεβρουαρίου – 7 Απριλίου 2014