Δράσεις για το «Σπάρταθλον» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Δράσεις για το «Σπάρταθλον» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
24.9.2018
27.9.2018

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τη διοργάνωση του ετήσιου υπερμαραθώνιου αγώνα δρόμου «Σπάρταθλον», διοργανώνει ειδική υπαίθρια προβολή για γενικό κοινό καθώς και ειδικές προβολές/δημιουργικό εργαστήρι για σχολικές ομάδες στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Συγκεκριμένα:
 -Την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:30), θα πραγματοποιηθεί, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ειδική υπαίθρια προβολή του ντοκιμαντέρ     «Ο τερματισμός» (2016 – 70΄), σε σκηνοθεσία Ελιάνας Αμπραβανέλ. Η ταινία παρακολουθεί τις ζωές τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων: του Ιδομενέα, που αγωνίζεται ξυπόλητος φορώντας μια αρχαιοελληνική πανοπλία, του Αντώνη, που ανακάλυψε το ταλέντο του στο τρέξιμο όταν κατά λάθος προσπέρασε στο τρέξιμο ένα λύκο, που του είχε αρπάξει ένα πρόβατο και του Στέλιου, του γηραιότερου Έλληνα μαραθωνοδρόμου. Οι τρεις τους μοιράζονται μια εντελώς δική τους φιλοσοφία για το τρέξιμο, καθώς λένε ότι ο μόνος λόγος που αγαπούν τη γραμμή του τερματισμού είναι γιατί τους φέρνει πιο κοντά στον πραγματικό τους εαυτό.
 -Tην Δευτέρα 24, την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου (ώρες 10:00 – 13:00), θα πραγματοποιηθούν ειδικές επαναληπτικές προβολές για σχολικές ομάδες του ντοκιμαντέρ «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ – 35 χρόνια υπερπροσπάθεια και εθελοντισμός» (2017 - 30’), σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Δρογκάρη. Οι προβολές απευθύνονται τόσο σε σχολικές ομάδες Δημοτικού (Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη) όσο και σε σχολικές ομάδες Γυμνασίου-Λυκείου.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ φωτίζει μια άλλη πτυχή του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», αυτή του εθελοντισμού, που πλαισιώνει και στηρίζει τον πιο δύσκολο ίσως αγώνα υπεραπόστασης στον κόσμο. Εκατοντάδες αθλητές συμμετέχουν σ’ αυτό το αγώνισμα υπέρβασης των ανθρώπινων ορίων, που ενέχει ιδρώτα και δάκρυα. Πέρα, όμως, από τους πρωταγωνιστές του επικού αυτού αγώνα, υπάρχει κι ένα δεύτερο έπος, αυτό των αφανών ηρώων, των εθελοντών, που χάρη σ’ αυτούς κατέστη δυνατή η αδιάλειπτη διοργάνωση του αγωνίσματος, για πάνω από 35 χρόνια.
 -Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου (ώρα 10:00), θα οργανωθεί το δημιουργικό εργαστήρι «Τα στεφάνια των Σπαρταθλητών». Μαθητές δημοτικών σχολείων της Σπάρτης θα κατασκευάσουν στεφάνια από κλαδιά αγριελιάς για τους αθλητές που θα τερματίσουν.

 Η είσοδος στις προβολές και στο δημιουργικό εργαστήρι είναι ελεύθερη.
Απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Μουσείο για τις σχολικές ομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλ: 27310 89315  (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Όθωνος-Αμαλίας 129, 231 00, Σπάρτη
Τ.: 27310 89315  | www.piop.gr
 piopnews