«Βήματα βαριά. Μικρασία '22» - Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

«Βήματα βαριά. Μικρασία '22» - Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
8.2.2023
30.9.2023

Η έκθεση παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 30/10/2023.

To 
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει, από την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, την περιοδική έκθεση «Βήματα βαριά. Μικρασία '22», στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη. Η έκθεση οργανώνεται με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τελεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ).


Άποψη του έργου ««Ξεριζωμός»: Οι μπόγοι, παρατημένοι κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών στους σταθμούς του τρένου και κατά μήκος της αποβάθρας, βουβοί μάρτυρες όσων διαδραματίστηκαν, θεατές της βίας, των διωγμών, της ανείπωτης καταστροφής του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Εικαστικοί: Ιωάννα-Μαρία Γιακουμάκη, Φωτεινή Παναγιωτοπούλου. © ΠΙΟΠ Β. Γεωργιάδης

Τα έργα που δημιούργησαν οι εικαστικοί
Ιωάννα-Μαρία Γιακουμάκη και Φωτεινή Παναγιωτοπούλου, εμπνευσμένα από τις προσωπικές ιστορίες δύο Λακώνων, του Αγγελή Σταυρόπουλου (1901-1950) από τη Ρηχειά και του Αθανάσιου Μπαγιώκου (1892-1979) από την Αναβρυτή, βρίσκονται στον πυρήνα του εκθεσιακού αφηγήματος. Οι δύο άνδρες συμμετείχαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία, αιχμαλωτίστηκαν και εν συνεχεία επαναπατρίστηκαν, όπως χιλιάδες άλλοι στρατευμένοι που επέστρεψαν στην Ελλάδα σωματικά και ψυχικά τραυματισμένοι, μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.


«H σκληρά και απαίσιος αιχμαλωσία»
Το έργο αποτελεί καλλιτεχνική σύνθεση κειμηλίων και προφορικών αφηγήσεων του Αθανασίου Μπαγιώκου, υπαξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος πολέμησε και αιχμαλωτίστηκε στη Μικρασιατική Εκστρατεία και επαναπατρίστηκε με την ανταλλαγή των αιχμαλώτων. Εικαστικοί: Ιωάννα-Μαρία Γιακουμάκη, Φωτεινή Παναγιωτοπούλου. © ΠΙΟΠ Β. Γεωργιάδης

Η παρουσίαση οικογενειακών κειμηλίων και η μεταγραφή της μνήμης σε σύγχρονη εικαστική δημιουργία ανασυνθέτουν στιγμιότυπα του μικρασιατικού δράματος. Σε πολλές οικογένειες ό,τι απέμεινε ήταν οι φωτογραφίες που είχαν σταλεί ως ενθύμια από τη Μικρά Ασία, πριν από την Καταστροφή. Στον καμβά της Ιστορίας αποτυπώνονται ο πόλεμος και τα δεινά του, ο ξεριζωμός, ο πόνος, οι ανεξίτηλες μνήμες. Συνταιριάζοντας σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό με αυθεντικά τεκμήρια της εποχής, επιχειρείται μια συνομιλία του παρελθόντος με το παρόν, δίνοντας το έναυσμα για αναστοχασμό. Σήμερα, εκατό και πλέον χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, με «Βήματα βαριά» διανύουμε μακρινές αποστάσεις, αναζητώντας ψήγματα μνήμης στα οδυνηρά βιώματα ανθρώπων που επέζησαν, ανθρώπων που λαβώθηκαν, ανθρώπων που χάθηκαν.

Διάρκεια έκθεσης: 8 Φεβρουαρίου-30 Σεπτεμβρίου 2023
Παράταση έκθεσης έως 30 Οκτωβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00 (έως 28/2) & 10:00-18:00 (από 1/3)
Κλειστά: Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 15 Αυγούστου
Δείτε τους συντελεστές της έκθεσης εδώ

Υπό την αιγίδα της ΟΠΣΕ


ΠΙΟΠ | Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Όθωνος-Αμαλίας 129, Σπάρτη 231 00
Τ: 27310 89315 | www.piop.gr