Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο ταξιδεύει στο Μουσείο Μετάξης

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο ταξιδεύει στο Μουσείο Μετάξης
13.3.2019

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο ταξιδεύει στο Μουσείο Μετάξης

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει δράση αστρονομίας, την Τετάρτη 13 Μαρτίου, για σχολικές ομάδες και γενικό κοινό, στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί.
Αξιοποιώντας το φορητό ψηφιακό Πλανητάριο και τις ψηφιακές προβολές του, μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν αστέρια, αστερισμούς και ουράνια σώματα. Παράλληλα, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί παρατήρηση του ήλιου (ημέρα) και του έναστρου ουρανού (νύχτα) με τηλεσκόπιο.

Αναλυτικά:
Πρωινές προβολές για σχολικές ομάδες (ώρες 09:00-13:30)
Ύστερα από συνεννόηση με τα σχολεία θα πραγματοποιηθούν εννέα προβολές για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Κάθε ομάδα μαθητών μπορεί να επιλέξει μεταξύ των προβολών:
«Διεθνής Διαστημικός Σταθμός-Το σκαλοπάτι για τον πλανήτη Άρη» και
«Ο Ήλιος-Το Ζωντανό μας Άστρο». Κάθε προβολή διαρκεί 30 λεπτά.

Απογευματινό πρόγραμμα προβολών για γενικό κοινό

  • Ο Μαγεμένος Ύφαλος (ώρες 15:00-15:40) για παιδιά, ηλικίας 5 ετών και άνω και ενήλικο κοινό

Η ταινία μας μεταφέρει στα βάθη της θάλασσας σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο, ένα μοναδικό κόσμο, πολύχρωμο και ξένο, γεμάτο περιπέτειες και κίνδυνους, αινίγματα και μυστήρια, παλιούς θρύλους και μύθους, έναν κόσμο που κατοικείται από πλάσματα με χιούμορ και θάρρος, αξιαγάπητα και παράξενα, γοητευτικά και επικίνδυνα.

  • Κατακτώντας τους Άλλους Πλανήτες (ώρες 15:40-16:10), για παιδιά, ηλικίας 8 ετών και άνω και ενήλικο κοινό.

Η πλανηταριακή αυτή παράσταση περιγράφει με απλό και κατανοητό τρόπο, με εκπληκτικά οπτικά και πραγματικές λήψεις βίντεο, τους άλλους πλανήτες και τις ανθρώπινες προσπάθειες για την εξερεύνηση και κατάκτηση των πλησιέστερων στη Γη ουράνιων σωμάτων όπως η Σελήνη και ο πλανήτης Άρης.

  • Ο Μαγεμένος Ύφαλος (ώρες 16:10-16:50)

  • Διεθνής Διαστημικός Σταθμός - Το σκαλοπάτι για τον πλανήτη Άρη (ώρες 16:50-17:20) για παιδιά, ηλικίας 8 ετών και άνω και ενήλικο κοινό

Το 1998 ξεκίνησε στο διάστημα, η συναρμολόγηση ενός δορυφόρου που θα ήταν δεύτερος σε μέγεθος και φωτεινότητα πίσω μόνο από τη Σελήνη ...του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2011 φθάνοντας σήμερα σε μέγεθος όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ανακαλύψτε τον ρόλο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στην ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματος.

  • Ο Ήλιος: Το Ζωντανό μας Άστρο (ώρες 17:20-17:50) για παιδιά, ηλικίας 9 ετών και άνω και ενήλικο κοινό

Ανακαλύψτε τα μυστικά του άστρου μας σε αυτή την πλανηταριακή παράσταση και απολαύστε εικόνες - όπως δεν τις έχετε δει ποτέ - από τη βίαιη επιφάνεια του Ήλιου στο επιβλητικό περιβάλλον του πλανητάριου.

  • Από Τη Γη Στο Σύμπαν (ώρες 17:50-18:30) για παιδιά, ηλικίας 10 ετών και άνω και ενήλικο κοινό

Η παράσταση είναι ένα μοναδικό ταξίδι στο Σύμπαν. Μετά από μια σύντομη αναφορά στην Αστρονομία των Αρχαίων, μας ταξιδεύει στο Ηλιακό μας σύστημα, στα άστρα, τον Γαλαξία μας, το Σύμπαν, όπως αυτά περιγράφονται από την σύγχρονη επιστήμη.

  • Το Φάντασμα του Σύμπαντος: Η Αναζήτηση της σκοτεινής ύλης (ώρες 18:30-19:00) για παιδιά, ηλικίας 12 ετών και άνω και ενήλικο κοινό

Η ταινία αποκαλύπτει τους πρώτους υπαινιγμούς της ύπαρξης της σκοτεινής ύλης καιταξιδεύει τον θεατή μέχρι τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, δείχνοντας πώς οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να ερευνήσουν τα συστατικά της σκοτεινής ύλης.

  • Το Κλίμα της Γης (ώρες 19:00-19:30) για παιδιά, ηλικίας 10 ετών και άνω και ενήλικο κοινό

Η θέση της Γης στο ηλιακό σύστημα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ζωής. Ελάτε να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά του πλανήτη μας που διαμορφώνουν τον καιρό και το κλίμα. Παγετώδεις εποχές εναλλάσσονται με θερμές περιόδους, μα τα τελευταία χρόνια ένας νέος παράγοντας αλλαγής του κλίματος προστέθηκε, η σε μεγάλη κλίμακα ανθρώπινη επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Το κλίμα και οι συνθήκες στη Γη δεν είναι σταθερά και δεδομένα. Το ανθρώπινο είδος θα πρέπει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και να λαμβάνει μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίζει την επιβίωσή του, στην επιφάνεια του μικρού μας γαλάζιου πλανήτη.

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν.
Για σχολικές ομάδες είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλέφωνο 25540 23700 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Μουσείο Μετάξης
Ελευθερίου Βενιζέλου 73, Σουφλί 684 00
Τ: 25540 23700 | www.piop.gr
 piopnews