Ονειρεμένα Χριστούγεννα στο Σουφλί

Ονειρεμένα Χριστούγεννα στο Σουφλί
1.12.2023
18.12.2023

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) υποδέχεται τα φετινά Χριστούγεννα και οργανώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, για μικρούς και μεγάλους, στο Σουφλί.

Αναλυτικά:

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου (ώρα 10:00)
eTwinning «Show U Care»
Εργαστήρι κατασκευής χριστουγεννιάτικων καρτών και στολιδιών, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Τυχερού, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning «Show U Care» και των δράσεων με θέμα «Αειφόρο σχολείο: πολιτιστική διαχείριση και βιώσιμη ανάπτυξη», με σκοπό τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχοντικό Μπρίκα, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου (ώρες 10:00 και 11:30)
«Ένα ρόδι για το γούρι»
Πρωτοχρονιάτικο εργαστήρι για σχολικές ομάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές χρησιμοποιώντας μεταξωτά υφάσματα, νήματα, πηλό, κουκούλια και άλλα υλικά θα δημιουργήσουν γούρια σε σχήμα ροδιού για τη νέα χρονιά. Το «γούρι», που σημαίνει καλός οιωνός, θεωρείται ότι θα φέρει καλή τύχη σε όποιον το έχει. Το ρόδι σύμβολο αιωνιότητας, προσφέρει αφθονία και γονιμότητα. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο Αρχοντικό Μπρίκα, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής.

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου (ώρες 10:00 και 11:30)
«Χριστουγεννιάτικο δέντρο όλο κουκούλια»
Αξιοποιώντας τη φαντασία τους, σχολικές ομάδες Α'- Γ' Δημοτικού θα μάθουν για το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου και θα δημιουργήσουν δεντράκια από κουκούλια, νήματα και άλλα απλά υλικά. Το έθιμο ήρθε στην Ελλάδα από τον βασιλιά Όθωνα, το 1833. Αρχικά, στολίστηκε ένα έλατο στα ανάκτορα του Ναυπλίου. Στην Αθήνα το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε στο σπίτι του Ναξιώτη Ιωάννη Παπαρηγόπουλου, γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Ελλάδα. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο Αρχοντικό Μπρίκα, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου (ώρα 18:00)
- «Η παλέτα των χριστουγεννιάτικων χρωμάτων»
Δημιουργικό εργαστήρι, για όλες τις ηλικίες, κατασκευής και ζωγραφικής χριστουγεννιάτικης κάρτας με μεταξωτές κορδέλες.

- «Προς: Άγιο Βασίλη, Βόρειο Πόλο»
Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, παιδιά όλων των ηλικιών, θα γράψουν το καθιερωμένο γράμμα στον Άγιο Βασίλη, το οποίο θα διακοσμήσουν με μεταξωτές κορδέλες και χρώματα.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στην
κεντρική πλατεία Σουφλίου, στο πλαίσιο της φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου από τον Δήμο Σουφλίου, τον Σύλλογο Εθελοντών και Νεολαίας Δήμου Σουφλίου και το σύνολο των Πολιτιστικών Συλλόγων Σουφλίου.

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου (ώρα 11:00)
«Μαστιχοχιονισμένες μπαλίτσες»
Με έμπνευση το Μουσείο Μαστίχας Χίου του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ, μικροί και μεγάλοι, χρησιμοποιώντας μαστίχα, σχίνο, χρυσόσκονη και πολύχρωμες κορδέλες θα δημιουργήσουν πρωτότυπες διακοσμητικές μπάλες για στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχοντικό Μπρίκα, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής.

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου (ώρα 18:00)
«Παραμύθια από την Ιαπωνία»
Αντλώντας έμπνευση από την περιοδική έκθεση «Σαν μετάξι» (9.6.2023-4.3.2024), η Νατάσα Μιχαηλίδου θα αφηγηθεί παραδοσιακά ιαπωνικά παραμύθια σε μικρούς και μεγάλους, στο Μουσείο Μετάξης. Από την αρχαιότητα στην Ιαπωνία τα παραμύθια έχουν διατηρηθεί ως σημαντικά κειμήλια. Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των ιαπωνικών παραμυθιών είναι ότι κάθε περιοχή, πόλη ή χωριό έχουν σχηματίσει τη δική τους ιδέα, πλοκή και χαρακτήρες για τα παραμύθια. Η δράση θα πραγματοποιηθεί και το πρωί (ώρες 10:00 και 11:30), για σχολικές ομάδες. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Η συμμετοχή στις δράσεις και τα υλικά είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Μετάξης, στο τηλέφωνο 25540 23700 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

ΠΙΟΠ | Μουσείο Μετάξης
Ελευθερίου Βενιζέλου 73, Σουφλί 684 00
Τ.: 25540 23700 | www.piop.gr