«Ξετυλίγοντας το Κουκούλι της Μνήμης: Γυναικεία Αφηγήματα ενός Κόσμου που Χάνεται» - Εκπαιδευτικές Δράσεις στο Μουσείο Μετάξης

«Ξετυλίγοντας το Κουκούλι της Μνήμης: Γυναικεία Αφηγήματα ενός Κόσμου που Χάνεται» - Εκπαιδευτικές Δράσεις στο Μουσείο Μετάξης
17.12.2022
18.12.2022

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αφηγηματικής Έρευνας, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οργανώνει, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, εκπαιδευτικές δράσεις, για παιδιά και εφήβους, στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ξετυλίγοντας το Κουκούλι της Μνήμης: Γυναικεία Αφηγήματα ενός Κόσμου που Χάνεται» το οποίο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Κολούμπια, SNFPHI.

Αναλυτικά:

  • Σάββατο 17 Δεκεμβρίου (ώρα 11:00-13:00)

«Παιχνίδι με το παρελθόν»

Τι ιστορίες ίσως να κρύβει ένα κτήριο; Πώς μπορεί να ήταν στο παρελθόν χώροι και κτήρια του Σουφλίου;

Μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού, αφηγήσεις και παιχνίδια, παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών, θα ξετυλίξουν την ιστορία του κτηρίου που σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Μετάξης και θα ακούσουν τη Σουφλιώτισσα να θυμάται τα σχολικά της χρόνια. Με τη βοήθεια της φοιτητικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα παιδιά θα φτιάξουν κολλάζ και θα παίξουν, συνδέοντας δημιουργικά το Σουφλί του σήμερα με αφηγήσεις και ανθρώπους από το παρελθόν.

  • Κυριακή 18 Δεκεμβρίου (ώρα 11:00-13:00)

«Κάθε Βράδυ Γλεντούσαμε: Ιστορίες του Χθες στο Σήμερα»

Πόσο συχνά ακούμε ιστορίες για το παρελθόν; Πόσο βαρετές ή ενδιαφέρουσες ίσως να είναι; Μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στους ανθρώπους που αγαπάμε; Υπάρχουν κρυμμένα μυστικά μέσα σε αυτές τις ιστορίες που θέλουμε να ανακαλύψουμε;

Στο βιωματικό εργαστήρι, έφηβοι ηλικίας 12 έως 17 ετών, θα ανατρέξουν  σε ιστορίες από το Σουφλί και θα χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να τις προσεγγίσουν μέσα από μια κριτική ιστορική ματιά. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να επεξεργαστούν προφορικές μαρτυρίες γυναικών, να εξοικειωθούν με νέες ιδέες και να αναπτύξουν ενσυναίσθηση. Μέσα από ομαδική εργασία, διαδραστικές ασκήσεις, και θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς θα διερευνήσουν εάν και πώς το παρόν, διαμορφώνεται από το παρελθόν ή καθορίζει το μέλλον.

Η συμμετοχή στις δράσεις και τα υλικά είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 25540 23700 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

ΠΙΟΠ | Μουσείο Μετάξης
Ελευθερίου Βενιζέλου 73, Σουφλί 684 00
Τ.: 25540 23700 | www.piop.gr