Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
14.5.2017
15.5.2017
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5), με θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», οργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου.

 

Αναλυτικά:

  • Κυριακή 14 Μαΐου (ώρες 11:00-13:00)

«Πέφυκε λίθος». Ζωή και δουλειά στα λατομεία της Τήνου.

Ο ιστορικός Χρίστος Ρίγγας θα αναφερθεί στην εξέλιξη της εργασίας στην Ελλάδα, κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, ενώ ο δρ εθνολόγος-λαογράφος Αλέκος Φλωράκης θα φωτίσει άγνωστες πτυχές των συνθηκών της δουλειάς και της καθημερινότητας στα λατομεία της Τήνου. Οι παλαιοί λατόμοι Λάζαρος Βαλάκας, Αντώνης Βίδος, Γιώργος Γάσπαρης, καθώς και ο σιδηρουργός Κώστας Αλεξόπουλος, θα διηγηθούν περιστατικά από τη ζωή τους στα λατομεία λευκού και πράσινου μαρμάρου. Επιπλέον, θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του Αλ. Φλωράκη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ένταξης της τηνιακής μαρμαροτεχνίας στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

  • Δευτέρα 15 Μαΐου (ώρες 09:00-13:00)

Η θεατροπαιδαγωγός Μαρία Τερζάκη θα ζωντανέψει το παραμύθι της Αλίκης Μπαλάσκα Το πετροκάραβο, εικονογραφημένο από τον Δημήτρη Φουσέκη. Με αφήγηση, εικαστικά, δημιουργική γραφή και θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά, ηλικίας 6 έως 8 ετών, θα καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και θα ανακαλύψουν θησαυρούς που κρύβουν τα βιβλία. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ και απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (κατόπιν συνεννόησης).

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

 

*Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Πέμπτη 18/5 η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ (από τις 10:00 έως τις 18:00).

 

 

 

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Πύργος, 842 01 Πάνορμος Τήνου

Τ: 22830 31290| www.piop.gr