Η περιοδική έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο» και το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Η περιοδική έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο» και το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
18.7.2018
30.9.2018

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), εγκαινίασε την Τρίτη 17 Ιουλίου, την περιοδική έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο», ενώ παράλληλα κήρυξε την έναρξη του 2ου Συμποσίου Γλυπτικής, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Ιδρύματος, στον Πύργο Τήνου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς,
κυρία Σοφία Στάϊκου με την κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κυρία Σοφία Στάϊκου χαιρέτισε την εκδήλωση αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας γιορτάζει φέτος δέκα χρόνια επιτυχούς λειτουργίας και προσφοράς στην Τήνο. Με αφορμή αυτή την ευτυχή συγκυρία λοιπόν, είχαμε την τύχη να οργανώσουμε αυτό το καλοκαίρι ένα τρίπτυχο εξαιρετικών δράσεων. Η αρχή έγινε με την έκθεση για το Ωραίο, την περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», αποτέλεσμα συνεργασίας του Ιδρύματος με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το κορυφαίο Μουσείο της χώρας. Σήμερα όμως, εγκαινιάζουμε μια άλλη σημαντική έκθεση για τον διακεκριμένο τήνιο γλύπτη Γιανούλη Χαλεπά, με έργα του, στον φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από την πατρίδα του, o Πύργος της Τήνου, ενώ ταυτόχρονα κηρύσσουμε την έναρξη του 2ου Συμποσίου Γλυπτικής, της τέχνης που ανέδειξε όσο κανείς ο Γιανούλης Χαλεπάς».


Στιγμιότυπο από την ξενάγηση στην περιοδική έκθεση
«Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο»

«Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο»

Η περιοδική έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο», οργανώθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του τήνιου γλύπτη (1938).

Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά σχέδια και έργα σε γύψο του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη, από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Επιπλέον, παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στο κοινό, τριάντα πέντε σχέδια του Χαλεπά, τα οποία ανήκουν στον ιδιώτη Νικόλαο Δούκα. Το αυθεντικό φωτογραφικό υλικό που εμπλουτίζει την έκθεση προέρχεται από το αρχείο του Κωνσταντίνου Π. Καλαϊτζίδη.


Άποψη της περιοδικής έκθεσης «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο»,
στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Κλειστά 15 Αυγούστου

2ο Συμπόσιο Γλυπτικής

Το Συμπόσιο, σε επιμέλεια του γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτου, συνδιοργανώνεται  από το ΠΙΟΠ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, οι τέσσερις καταξιωμένοι καλλιτέχνες Κυριάκος Ρόκος, Λεωνίδας Χαλεπάς, Χάρης Κουτσούρης, Παναγιώτης Λάμπρου, μαζί με δύο απόφοιτους και δύο σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, θα δουλέψουν για περισσότερες από δεκαπέντε μέρες και θα φιλοτεχνήσουν πρωτότυπα έργα σε μάρμαρο. Όσο οι καλλιτέχνες θα φιλοτεχνούν τα έργα τους, το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τον ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο του Μουσείου, προκειμένου να συνομιλήσει μαζί τους και να γνωρίσει από κοντά την τέχνη της γλυπτικής. Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ τα μάρμαρα για τις ανάγκες του Συμποσίου παραχωρήθηκαν ευγενώς από την εταιρεία Λατομεία Μαρμάρου Διονύσου-Πεντέλης.

Λήξη Συμποσίου: 4 Αυγούστου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00


Άποψη της περιοδικής έκθεσης «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο»,
στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.

Η έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο»  και το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής εντάσσονται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τ: 22830 31290 | www.piop.gr
 piopnews