Κινηματογραφικά πρωινά στο Μουσείο Μαστίχας Χίου στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs

Κινηματογραφικά πρωινά στο Μουσείο Μαστίχας Χίου στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs
21.10.2023
22.10.2023

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs (17-22/10), οργανώνει επιλεγμένες προβολές αξιόλογων ελληνικών και ξένων ντοκιμαντέρ της πρόσφατης κινηματογραφικής παραγωγής, τα πρωινά του Σαββάτου 21 και της Κυριακής 22 Οκτωβρίου 2023, στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν. 

Ειδικότερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 21/10
11:00-Το φωτογραφείο του μπαμπά μου (Ελλάδα, 2022, 75')
Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Λεγάκη
Το σπάνιο κινηματογραφικό υλικό που ανακάλυψε η σκηνοθέτρια στο υπόγειο του γνωστού φωτογράφου Τάκη Τλούπα στη Λάρισα, ήταν ένας θησαυρός. Αυτό την παρακίνησε να αναζητήσει τον άνθρωπο και τη δουλειά του. Με οδηγό την κόρη του, Βάνια, το συνεργείο καταγράφει την καλλιτεχνική του πορεία, συγκροτώντας ταυτόχρονα μια ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλίας του περασμένου αιώνα. 

12:15-Το γελαστό παιδί (Ιρλανδία, 2022, 91')
Σκηνοθεσία: Άλαν Γκίλσελαν
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την ανείπωτη ιστορία του ιρλανδικού τραγουδιού «The Laughing Boy», το οποίο γράφτηκε από τον τότε έφηβο επαναστάτη Μπρένταν Μπίαν, στη μνήμη ενός άλλου θρυλικού επαναστάτη, του Μάικλ Κόλινς. Όμως το τραγούδι γνώρισε μια δεύτερη ζωή ως «Το γελαστό παιδί»,  όταν μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη, σε μετάφραση του ποιητή Βασίλη Ρώτα ως ύμνος αντίστασης κατά της Δικτατορίας στην Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την οδύσσεια του ποιητή Θίο Ντόργκαν, καθώς προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια της ιστορίας πίσω από το τραγούδι. Η αφήγηση συνυφαίνει το συλλογικό τραύμα της σύγχρονης Ιρλανδίας και της σύγχρονης Ελλάδας, ενώ τις ιστορίες και των δύο συνδέει κάτι πολύ βαθύτερο και υπερβατικό: η δύναμη ενός τραγουδιού.   

Κυριακή 22/10
11:00-Στον Oυρανό του Tίποτα με Eλάχιστα (Ελλάδα, 2022, 70')
Σκηνοθεσία: Χρήστος Ανδριανόπουλος
Υπήρχαν στιγμές που έκλεινα την πόρτα και ερωτήματα πλημμύριζαν το μυαλό μου. Ένα από αυτά ήταν όσο ισχυρό χρειαζόταν για να ανοίξω την κάμερα. Αγαπιούνται;  H Νότα και ο Ηλίας είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που είναι μαζί 43 χρόνια και ζει σε διαφορετικούς κόσμους κάτω από την ίδια στέγη. Το μόνο κοινό σε αυτούς τους κόσμους είναι η αργή και δύσκολη αποσύνθεση του μυαλού και του σώματος.
Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το 2023 στο 25o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: το Βραβείο «Αργυρός Αλέξανδρος» στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα Newcomers, το Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας. 

12:15-Mykonian Pastoral (Ελλάδα, 2022, 61')
Σκηνοθεσία: Ελιάνα Αμπραβανέλ
Μια κιβωτός του Νώε όπου οι τελευταίοι αυτόχθονες ενός από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά στον κόσμο, αναζητούν μαζί με τα ζωντανά τους καταφύγιο από τον τουριστικό κατακλυσμό που απειλεί να τους αφανίσει. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Μαστίχας Χίου, στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00). 

ΠΙΟΠ | Μουσείο Μαστίχας Χίου
Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 82 102 Χίος
Τ: 22710 72212 | www.piop.gr