«Ύμνος εις την Ελευθερία» Θεατρική Παράσταση στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

«Ύμνος εις την Ελευθερία» Θεατρική Παράσταση στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
4.8.2022

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Απέναντι», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει, την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022 (ώρα 21:00), τη θεατρική παράσταση «Ύμνος εις την Ελευθερία», στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Το θεατρικό εγχείρημα του καταξιωμένου Χιώτη σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη συμπίπτει με την επέτειο των 200 ετών από τη Σφαγή της Χίου και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο νησί. Η παράσταση επιχειρεί να ζωντανέψει τις εικόνες, τις ιδέες και τα αισθήματα του Διονυσίου Σολωμού όταν έγραφε το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερία»,  ταυτίζοντας την Ελλάδα με το πνεύμα της Ελευθερίας, χάρη στην οποία άνθισαν οι Τέχνες, οι Επιστήμες και η Δημοκρατία, ουσιώδη χαρακτηριστικά και κινητήρια δύναμη του ελληνικού πολιτισμού. Οι δύο πρώτες στροφές του ποιήματος, σε μελοποίηση του Νικολάου Μάντζαρου, καθιερώθηκαν πριν 157 έτη, στις 4 Αυγούστου 1865 ως ο Εθνικός Ύμνος της χώρας μας.

Συντελεστές
Διδασκαλία Ερμηνείας–Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεία: Hωάννα Σπανού
Φωνή Σολωμού: Δήμος Αβδελιώδης

Υπενθυμίζεται ότι η περιοδική έκθεση «Απέναντι» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μαστίχας Χίου (28.7.2022-31.12.2023), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αναδεικνύοντας την έντονη παρουσία του ελληνικού προσφυγικού στοιχείου στο νησί. Με όχημα αποσπάσματα από εμβληματικά έργα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και φόντο τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, η έκθεση επιδιώκει να σκιαγραφήσει πτυχές αυτής της καθοριστικής περιόδου για το έθνος. Η ζωή «απέναντι», στιγμιότυπα από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή, το τέλος και ο ξεριζωμός, η επανεκκίνηση στην Ελλάδα, η ενσωμάτωση των προσφύγων και η διατήρηση της μνήμης ξεδιπλώνονται στις εκθεσιακές ενότητες. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.).

Η είσοδος στην παράσταση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00)

Μουσείο Μαστίχας Χίου
Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 821 02 Χίος
Τ. 22710 72212 | www.piop.gr