Προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

 Προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
2.10.2017
6.10.2017

aegeandocs_mmx

Προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs»
στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το 5οΔιεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs, προβάλλει επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης, από τη Δευτέρα 2 έως την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα πολυσυλλεκτικό πανόραμα ελληνικών και διεθνών παραγωγών από καταξιωμένους αλλά και νέους σκηνοθέτες.

Τα ντοκιμαντέρ πραγματεύονται μια σειρά από ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά και άλλα θέματα αναδεικνύοντας τη δημιουργική ματιά και το ανήσυχο πνεύμα των δημιουργών τους.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών:

Δευτέρα  2 Οκτωβρίου

 • 18:00-Circipolis (53'), Jeanne Nouchi & Marion Verle (Γαλλία)

Όλο το χρόνο, το τσίρκο Medrano περιπλανιέται στη Γαλλία για να φέρει τα όνειρα στη σκηνή στο κοινό της. Ενώ οι καλλιτέχνες ετοιμάζουν τις παραστάσεις τους, 80 τεχνικοί μεταφέρουν, χτίζουν και ενσωματώνουν την σκηνή ακούραστα. Μια Αμερικανίδα εκπαιδεύτρια άγριων ζώων μεγαλώνει τον γιο της μόνη της, ένας Βούλγαρος υδραυλικός προσπαθεί να κρατήσει την οικογενειακή ζωή από απόσταση, ένας Ρουμάνος μάγειρας βλέπει την εργασία ως καταφύγιο, ένας Τανζανός ακροβάτης υποφέρει από τη μοναξιά…

 

 • 19:00-Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης (85'), Μ. Μαντά (Ελλάδα)

Αφιέρωμα στην Εκπαίδευση

Ένας κινηματογραφικός περίπατος στην πολυτάραχη ζωή και στο πλούσιο έργο της συγγραφέως Άλκης Ζέη. Μια ζωή που κουβαλάει μέσα της ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα κι ένα έργο που έχει αναγνωριστεί διεθνώς και συνεχίζει να αναγνωρίζεται, επηρεάζοντας πολλές γενιές ανθρώπων. Η Άλκη Ζέη εξομολογείται, καθώς τη συνοδεύουν στο μοντάζ και οι μαρτυρίες της αδελφής της, Ελένης Κόκκου, και των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της, του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου. 

 

 • 20:35-Ruralink (32΄), Severine Lenglet (Γερμανία)

Αφιέρωμα στην Εκπαίδευση

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 75% του πληθυσμού ζει σε αστικές περιοχές, ενώ το 80% του εδάφους χαρακτηρίζεται ως αγροτικό. Οι αγροτικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη συχνά συνδέονται με την εγκατάλειψη και τη μείωση του πληθυσμού. Η ταινία ντοκιμαντέρ Ruralink παρουσιάζει έξι ιστορίες αγροτικής νεολαίας από το Βρανδεμβούργο (Γερμανία), την Αραγονία (Ισπανία) και τη Λέσβο (Ελλάδα) πέρα από τα στερεότυπα και την κυρίαρχη αφήγηση. Προσφέρει μια νέα ματιά στην αγροτική Ευρώπη και δείχνει νέους ανθρώπους που δεσμεύονται να αναβιώσουν τις τοπικές κοινότητες και να δώσουν πνοή τις περιφέρειες τους.

 

Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου δεν θα πραγματοποιηθούν προβολές

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου

 • 18:00-The Manakia Brothers. Diary of a Long Look Back (91'), Eliza Zdru (Ρουμανία)

Μια μυστηριώδης φωτογραφία των προ-παππούδων μου, που τραβήχτηκε στη δεκαετία του 1920 κάπου στα Βαλκάνια, μου θυμίζει δύο Βλάχους φωτογράφους, διάσημους στην περιοχή εκείνη την περίοδο – τον Μίλτο και Γιαννάκη Μανακιά. Προσπαθώντας να επαληθεύσω την υπόθεση ότι οι προ-παππούδες μου πράγματι φωτογραφήθηκαν από τους δύο αδελφούς, ξεκινώ ένα ταξίδι μέσω Ρουμανίας – Βουλγαρίας -FYROM – Ελλάδας προσπαθώντας να ανασυνθέσω τη ζωή των δύο ανθρώπων που έγιναν οι πρώτοι κινηματογραφιστές της περιοχής, αφοσιωμένοι ντοκιμαντερίστες των πιο δραματικών αλλαγών που ανασχημάτισαν το πρόσωπο των Βαλκανίων στο πρώτο μέρος του 20ου αιώνα.

 

 • 19:40-Marry me in Delhi (17'), Elma Neykova (Ινδία)

Το ντοκιμαντέρ ασχολείται με την παράδοση των προκαθορισμένων από νεαρή ηλικία γάμων στην πόλη του Δελχί της Ινδίας. Η ιστορία ξεδιπλώνεται ακολουθώντας την τελετουργία αυτής της κοινής πρακτικής, μέσα από την εμπειρία του 27χρονης Varsha. Στο ταξίδι αυτό το κοινό μπορεί να μυηθεί στην ατμόσφαιρα ενός από τα πιο μαγευτικά γαμήλια έθιμα του κόσμου, εξερευνώντας τη σημασία και τη διαδικασία αυτής της μεγάλης ημέρας.

 

 • 20:05-A Simple Story (52'), Giuseppe  Garau & Goffedo D' Onofrio (Ιταλία)

Το «Μια Απλή Ιστορία» είναι ένα ντοκιμαντέρ για την Anna Rita Sidoti, την παγκόσμια πρωταθλήτρια στο βάδην από τη Σικελία. Μια γυναίκα και μητέρα με απίστευτη γενναιοδωρία, αλτρουισμό και αντοχή. Ένα ταξίδι, μια περιήγηση στη ζωή της με μαρτυρίες φίλων, πρώην αντιπάλων και προπονητών.

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου

 • 18:00-Saint Lazaru's Miracle (62'), Nicolas Munoz Avia (Ισπανία)

Στις 17 Δεκέμβρη, κάθε χρόνο, χιλιάδες Κουβανοί περιοδεύουν προς το σκήνωμα του Αγίου Λαζάρου, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Αβάνας. Πολλοί εξαντλούνται κατά την διάρκεια της διαδρομής και εισέρχονται στο ναό εξουθενωμένοι. Μια χρονιά η θρησκευτική γιορτή συνέπεσε με ένα ιστορικής κλίμακας πολιτικό γεγονός, την αποκατάσταση των σχέσεων Κούβας και ΗΠΑ. Αυτό το ντοκιμαντέρ δείχνει τη ζωή ορισμένων από τους προσκυνητές την ημέρα της ιστορικής αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

 • 19:10-The Senses (72), Marcelo Burd (Αργεντινή)

Αφιέρωμα στην Εκπαίδευση

Σε μια άγονη περιοχή των βουνών της επαρχίας Salta στα βόρεια της Αργεντινής, βρίσκεται το Olacapato, η πόλη με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Αργεντινή όπου κατοικεί μια μικρή κοινότητα απομονωμένη στο σκληρό περιβάλλον του αλπικού τοπίου. Η ταινία παρουσιάζει την απήχηση ενός εκπαιδευτικού πρότζεκτ στον τοπικό πληθυσμό και αποκαλύπτει τους δεσμούς ανάμεσα στους δασκάλους, τα παιδιά και τις οικογένειες τους.

 • 20:30-Νοbody Dies Here (23'), Simon Panay (Γαλλία)

Χρυσωρυχείο Perma, Μπενίν. Μερικοί ονειρεύονται να βρουν χρυσό, άλλοι συνειδητοποίησαν ότι δεν υπάρχει τίποτα για να βρεθεί. Κάποιοι σκάβουν ασταμάτητα με την ελπίδα να γίνουν πλούσιοι…

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου

 • 10:00-12:00-Ειδικές εκπαιδευτικές προβολές για σχολεία στο πλαίσιο εργαστηρίων δημιουργίας ντοκιμαντέρ

Απαραίτητη η συνεννόηση με το Μουσείο.

Αφιέρωμα στην Εκπαίδευση

- The Road to School (13΄) Συλλογική (Εσπερινό Γυμνάσιο & Λυκειακές Τάξεις Μυτιλήνης)

Ξένες Αγκαλιές (20') Συλλογική (Μουσικό Γυμνάσιο Χαλκίδας)

Το Αμέτοχο Θρανίο (22') Συλλογική (2ο Λύκειο Αλίμου)

 

 • 18:00-The man who wanted to change the world (60'), Mariette Faber (Ολλανδία, Κένυα, Μεγάλη Βρετανία)

Ο καλλιτέχνης και οραματιστής Peter Westerveld ισχυρίζεται ότι έχει βρει τη λύση για τα κλιματικά μας προβλήματα. Το σχέδιό του για την αποκατάσταση των κύκλων ύδρευσης στην Αφρική είναι μοναδικό και τελείως διαφορετικό από το πλάνο οποιασδήποτε άλλης οργάνωσης έχει αποπειραθεί να λύσει το πρόβλημα. Δουλεύει σε ένα έργο που μετρά 20.000 τετραγωνικά χλμ. ερημοποιημένης γης στην Ανατολική Αφρική, σε μια περιοχή που εκτείνεται από το Κιλιμάντζαρο ως τον Ινδικό Ωκεανό.

 

 • 19:00-Η ιστορία είμαι εγώ-Αντρέας Λεντάκης/Andreas Lentakis-A Romantic Fighter (83΄), Μένος Δεληοτζάκης (Ελλάδα)

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τη ζωή, την πολιτική δράση και την πνευματική πορεία του πολιτικού της αριστεράς και συγγραφέα Ανδρέα Λεντάκη, κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

 • 20:40-228 (21'), Deniz Sengul (Τουρκία)

Η Serpil Erfındık είναι μία από τις 228 γυναίκες που σκοτώθηκαν το 2013 από έναν άνθρωπο που ήταν οικείος τους. Διαζευγμένη, είχε υποστεί βία, και παρά τα μέτρα νομικής προστασίας, δολοφονήθηκε. Αυτή η ταινία μιλά για τα γεγονότα κατά τη διάρκεια της δίκης του πρώην συζύγου της που την σκότωσε, της νομικής πάλης της οικογένειας του θύματος, καθώς και τη σημασία του νόμου για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.

Μουσείο Μαστίχας Χίου
Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 82 102 Χίος
Τ: 22710 72212 |  www.piop.gr