Τα ντοκιμαντέρ «Ο τυφλός ψαράς» και «Παπόριας» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Τα ντοκιμαντέρ «Ο τυφλός ψαράς» και «Παπόριας» στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
30.6.2017

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο του μηνιαίου κύκλου προβολών σε Μουσεία του Δικτύου του, με τίτλο: «Ιχνηλατώντας τόπους, ανθρώπους και ιστορίες», παρουσιάζει σε υπαίθρια θερινή προβολή, την Παρασκευή 30 Ιουνίου (ώρα 21:30), τα ντοκιμαντέρ του Caravan Project,  «Ο τυφλός ψαράς» και  «Παπόριας», στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Τα ντοκιμαντέρ θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Στρατής Βογιατζής, ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

«Ο τυφλός ψαράς»

(Στρατής Βογιατζής/Θέκλα Μαλάμου, Χίος, 2012-38’)

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τη ζωή του Γιάννη Κουκούμιαλου, που όντας τυφλός και χωρίς χέρι, ψαρεύει στη θάλασσα τα τελευταία 70 χρόνια της ζωής του. O Γιάννης Κουκούμιαλος έχασε την όραση και το χέρι του, στην ηλικία των έντεκα χρόνων από εναπομείνουσα νάρκη του πολέμου του 1940. Γεννημένος σε έναν ναυτικό τόπο, στη Λαγκάδα της Χίου, μυείται από μικρό παιδί στην τέχνη του ψαρέματος. Το ντοκιμαντέρ σαλπάρει με τον κυρ Γιάννη σε ένα ταξίδι που το παραμύθι και ο ρεαλισμός είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, φανερώνοντας τις πιο συναρπαστικές δυνάμεις που χρωματίζουν την ανθρώπινη ψυχή. Μέσα από τα μάτια αυτού του ιδιαίτερου ψαρά, αποκαλύπτεται το σθένος και η υπέρβαση του ανθρώπινου πνεύματος.

 

«Παπόριας»

(Στρατής Βογιατζής, Χίος, 2015-28’)

Οι καραβομαραγκοί τείνουν να εκλείψουν αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιοι που μάχονται να κρατήσουν και να μεταδώσουν το πολύτιμο αυτό κληροδότημα. Ένας από αυτούς είναι και ο Δημήτρης Μωράκης –με το παρατσούκλι Παπόριας– στη Χίο. Με ρίζες από τις «αμμουδιές του Ομήρου», ασχολείται με την παραδοσιακή ξυλοναυπηγική εδώ και πάνω από 40 χρόνια, από την ηλικία των 12. Ο Δημήτρης Μωράκης δουλεύει σκληρά, με συνέπεια και αφοσίωση, πατώντας γερά στην παράδοση και ταυτόχρονα υλοποιώντας νέες κατασκευαστικές ιδέες με την πείρα και την έμπνευση ενός γνήσιου δημιουργού.

 

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης).

 

 

Μουσείο Μαστίχας Χίου

Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 82 102 Χίος

Τ: 22710 72212| www.piop.gr