Γνωριμία με την Κυρά Σαρακοστή στο Μουσείο Μετάξης

Γνωριμία με την Κυρά Σαρακοστή στο Μουσείο Μετάξης
15.3.2016
22.4.2016

Κοντά στην παράδοση, μέσω της αναβίωσης εθίμων που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων, επιθυμεί να φέρει τα παιδιά το Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί. Για τον λόγο αυτό οι μαθητές της πρώτης σχολικής ηλικίας, από τις 15 Μαρτίου έως και τις 22 Απριλίου, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής.

Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα ιδιόμορφο, αυτοσχέδιο ημερολόγιο, φτιαγμένο από ζυμάρι, που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Έχει τη μορφή γυναίκας με τα χέρια σταυρωμένα επειδή προσεύχεται, δίχως στόμα επειδή νηστεύει, και επτά πόδια, που συμβολίζουν τις ισάριθμες εβδομάδες νηστείας μέχρι το Πάσχα. Όπως προέβλεπε το έθιμο, κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες εβδομάδες νηστείας απέμεναν.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, που απευθύνεται σε σχολικές ομάδες, τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και ακολουθώντας τη συνταγή που τους δίνεται, πλάθουν την Κυρά Σαρακοστή. Μόλις τελειώσουν την παίρνουν μαζί τους, για να την ψήσουν σπίτι τους.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Μετάξης στο τηλ.: 25540 23 700 (καθημερινά 10:00 – 17:00, εκτός Τρίτης).

Μουσείο Μετάξης
Ελ. Βενιζέλου 73 Σουφλί
Τηλ.: 25540 23700