Το Μουσείο Μετάξης συμμετέχει στις Γιορτές Μεταξιού

Το Μουσείο Μετάξης συμμετέχει στις Γιορτές Μεταξιού
29.6.2017
2.7.2017

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), συμμετέχει στις Γιορτές Μεταξιού (23/6-2/7), που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα», και πραγματοποιεί τετραήμερο εκδηλώσεων στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί. Αναλυτικά:

 

  • Εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά και οικογένειες

Πέμπτη 29 Ιουνίου, Παρασκευή 30 Ιουνίου και Σάββατο 1 Ιουλίου (ώρες 10:30-13:30  για παιδιά 8-14 ετών και τους γονείς τους)

Με την καθοδήγηση της εικαστικού Ελένης Κοτσώνη, τα παιδιά θα δημιουργήσουν ένα έργο με νήματα εμπνευσμένο από τεχνικές που συναντάμε στην Κίνα και στο Περού.

 

  • Εργαστήρι αναπήνισης και βαφής μεταξωτών υφασμάτων

Παρασκευή 30 Ιουνίου (ώρες 13:30-15:00)

Μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν από κοντά την παραδοσιακή οικιακή αναπήνιση, θα μάθουν δηλαδή πώς ξετυλίγεται η κλωστή από το κουκούλι και τυλίγεται σε ανέμες.

 PARAMYTHI KOYKOYLION EXOFYLO

  • Παρουσίαση νέου παιδικού βιβλίου και εικαστικό εργαστήρι για παιδιά

Κυριακή 2 Ιουλίου (ώρες 10:30-12:00)

Η Υπηρεσία Εκδόσεων ΠΙΟΠ παρουσιάζει το νέο παιδικό βιβλίο Το Αρχοντικό του Μεταξιού της Ματούλας Καραγιάννη-Τόλκα, σε εικονογράφηση Ελένης Κοτσώνη (εκδ. ΠΙΟΠ, Αθήνα 2017). Η συγγραφέας Ματούλα Καραγιάννη-Τόλκα θα μιλήσει για τον ρόλο και την αξία των αναμνήσεων στη διαδικασία της συγγραφής, καθώς και για τη σημασία της οικιακής σηροτροφίας στην καθημερινή ζωή του Σουφλίου. Η εικαστικός και εικονογράφoς Ελένη Κοτσώνη θα αναφερθεί στην τέχνη της εικονογράφησης παιδικού βιβλίου μέσω ποικίλων εικαστικών μέσων, καθώς και στην αλληλένδετη σχέση κειμένου και εικόνας. Εν συνεχεία, η εικαστικός θα μάς εισάγει στο έργο-σύνθεση από νήματα που δημιούργησαν όσα παιδιά συμμετείχαν στο εικαστικό εργαστήρι, ενώ τα ίδια παιδιά θα παρουσιάσουν την προσωπική τους εμπειρία από την πρωτότυπη καλλιτεχνική διαδικασία. Στο τέλος της παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι χειροτεχνίας και ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, με θέματα εμπνευσμένα από το βιβλίο.

giortes_metaxiou

  • Θεατρικό εργαστήρι «Τα γρανάζια του ακόμη δουλεύουν»

Κυριακή 2 Ιουλίου (ώρες 17:30-18:30 και 19:00-20:00)

Ο Τάσος Καρακύκλας και ο Κωνσταντής Ντίσιος θα οργανώσουν δύο αυτοτελή θεατρικά εργαστήρια για ομάδες εφήβων (13+) και ενηλίκων. Εμψυχωτές και συμμετέχοντες θα οδηγηθούν σ’ ένα ταξίδι στον χρόνο, με σκοπό να ανακαλύψουν την ιστορία των δύο ηρώων: του Δημήτρη και της Ελένης. Στοιχεία-σπαράγματα από το παρελθόν εμφανίζονται με πρωτοτυπία και ευρηματικότητα, προκειμένου η ομάδα των θεατών να ανασυνθέσει το παζλ της ιστορίας. Οι εμψυχωτές, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε ηλικιακής ομάδας, θα ξεδιπλώσουν μια σειρά από σκηνικές δράσεις, αξιοποιώντας βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδια και αντλώντας εργαλεία από μια πλούσια δεξαμενή σκηνικών εφαρμογών.

 

Σύλληψη, σχεδιασμός δράματος: Κωνσταντής Ντίσιος

Επιστημονική έρευνα, καλλιτεχνική επιμέλεια, διδασκαλία-εμψύχωση: Τάσος Καρακύκλας, Κωνσταντής Ντίσιος

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

 

Η συμμετοχή στις δράσεις και τα υλικά είναι δωρεάν.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

 

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 25540 23700 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

 

 

Μουσείο Μετάξης

Ελ. Βενιζέλου 73, Σουφλί 684 00

Τ: 25540 23700 | www.piop.gr