"Περίπατος στην Κόρινθο του '30. Ανακαλύπτοντας την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης" από το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

"Περίπατος στην Κόρινθο του '30. Ανακαλύπτοντας την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης" από το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
11.12.2016

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η τέχνη της περιήγησης», διοργανώνουν, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου (ώρα έναρξης 10:30), σε συνεργασία με την ομάδα «Δίολκοι», δράση με τίτλο «Περίπατος στην Κόρινθο του ’30. Ανακαλύπτοντας την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης».

Πρόκειται για έναν περίπατο στην Κόρινθο, με ξενάγηση στα κτήρια της δεκαετίας του ’30. Μέσα από αυτή την περιήγηση οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πολυάριθμα κτήρια που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν κατά την ανοικοδόμηση της Κορίνθου, μετά τον σεισμό του 1928, και αποτελούν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης. Αν και τα περισσότερα από τα κτήρια έχουν καταστραφεί ή αλλοιωθεί σε βαθμό που δεν είναι πια αναγνωρίσιμα, θα αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιόδου. Μετά τον περίπατο, θα ακολουθήσει παρουσίαση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Φλοίσβου (Πήγασος)

Διάρκεια δράσης: δύο ώρες.

 

Για δηλώσεις συμμετοχής:

Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου: 27410 25352 (καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 08.30-14.00).

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας: 27470 22279 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

 

Λίγα λόγια για τους διοργανωτές

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας ανήκει στο Δίκτυο θεματικών τεχνολογικών μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Σκοπός του μουσείου είναι  η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Παράλληλα αναδεικνύει την μακραίωνη αλληλεπίδραση ανθρώπου και φύσης εστιάζοντας στην αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς είναι κοινωφελές ίδρυμα, που υποστηρίζει τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με έμφαση στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία, και προωθεί τη σύνδεση του Πολιτισμού με το Περιβάλλον, μέσα από τους άξονες: πολιτιστικό τοπίο, άυλη πολιτιστική κληρονομιά, παραγωγική ιστορία, ιστορικά κέντρα πόλεων.

Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου είναι κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο έχει σκοπό την ανεύρεση, διάσωση, συντήρηση και προβολή στο ευρύ κοινό υλικών και άυλων μαρτυριών του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν έργα από όλους τους κλάδους της νεοελληνικής χειροτεχνίας, μέσα από τα οποία ανιχνεύονται καταβολές από το ιστορικό παρελθόν του ελληνισμού, αφομοιωμένες επιδράσεις από Ανατολή και Δύση, τοπικές και χρονικές αισθητικές αντιλήψεις, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για τη ζωή των νεοελλήνων  κατά τους τρεις τελευταίους αιώνες.

Οι Δίολκοι είναι μια διεπιστημονική ομάδα που δημιουργήθηκε το 2012 με ενδιαφέρον να αναδείξει και να καλλιεργήσει την κουλτούρα της πόλης και των πολιτών. Επιθυμία της ομάδας είναι να δραστηριοποιείται, σε εθελοντική βάση, με σκοπό την έρευνα και τον διάλογο για τον δημόσιο χώρο της πόλης της Κορίνθου και της ευρύτερης περιοχής, επιδιώκοντας να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος και να διελκύει τις αφανείς τάσεις βελτίωσης.

 

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

200 16,  Στυμφαλία Κορινθίας

Τ: 27470 22296|  www.piop.gr