100 χρόνια Φιλόλαος Τλούπας - Επετειακές δράσεις στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

100 χρόνια Φιλόλαος Τλούπας - Επετειακές δράσεις στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας
10.3.2023
11.3.2023

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη Φιλόλαου Τλούπα (1923-2010), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει αφιέρωμα στον καλλιτέχνη και το έργο του, στις 10 και 11 Μαρτίου, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στον Βόλο.

Γεννημένος στη Λάρισα το 1923, o Φιλόλαος σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους γλύπτες Μιχάλη Τόμπρο και Αθανάσιο Απάρτη. Από τη δεκαετία του 1950 έζησε στη Γαλλία, όπου ανέπτυξε το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής του δράσης, πειραματιζόμενος διαρκώς με υλικά, φόρμες, τεχνικές. Η εκφραστικότητα και η ευαισθησία των έργων του, καθώς και το ζωηρό του ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της γλυπτικής προς τη βελτίωση της αισθητικής και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στο αστικό περιβάλλον τον ανέδειξαν σε έναν από τους σημαντικότερους γλύπτες στην Ευρώπη. Η ιδέα του να συνδυάσει επεξεργασμένο (πλυμένο) σκυρόδεμα (béton lavé) με λεπτές λωρίδες ανοξείδωτου χάλυβα και χαλίκια του επέτρεψε να δημιουργήσει μοναδικά μνημειώδη γλυπτά στον δημόσιο χώρο, συχνά αφηρημένες συνθέσεις με έμπνευση από τη φύση. Ένα από τα, ελάχιστα στην Ελλάδα, έργα αυτής της κατηγορίας δημιουργήθηκε, το 1986, στο Πάρκο Αναύρου, στον Βόλο.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

Παρασκευή 10 Μαρτίου

  • Επιστημονική ημερίδα για την προσωπικότητα και το έργο του Φιλόλαου Τλούπα τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα. Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι: Ανδρέας Γιαννούτσος (εικαστικός, πρώην διευθυντής του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, καλλιτεχνικός διευθυντής των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Λάρισας για το έτος Φιλόλαος), Κατερίνα Τζάμου (Δρ Ιστορίας της Τέχνης, Υποδιευθύντρια Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά), Χρύσα Δραντάκη (Δρ Κοινωνιολόγος της Τέχνης, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου), Γιάννης Παπαϊωάννου (ζωγράφος, συντηρητής έργων τέχνης) (ώρα 19:00).

  • Προβολή του ντοκιμαντέρ «Φιλόλαος Τλούπας. Τα πολλά πρόσωπά του» (Ελλάδα | 2023, Διάρκεια: 72´) σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Κατωμερή και παραγωγή από το Ίδρυμα Ελληνική Διασπορά. Την προβολή θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό (ώρα 20:30).

Σάββατο 11 Μαρτίου

Εικαστικό εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους με τον κεραμίστα Χρήστο Γιαννακόπουλο. Αντλώντας έμπνευση από τη γλυπτική σύνθεση του Φιλόλαου στην υπαίθρια γλυπτοθήκη του Πάρκου Αναύρου και από τις σουρεαλιστικές κεραμικές «Γκογκότες» του, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν έργα με πηλό, με τα οποία θα διακοσμήσουν τον χώρο τους (ώρα 10:30).

Η συμμετοχή στις δράσεις και τα υλικά για το εργαστήρι είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 24210 29844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

ΠΙΟΠ | Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Πολυχώρος Τσαλαπάτα - Νότια Πύλη, 38334 Βόλος
Τ: 24210 29844 | www.piop.gr