«Ταξιδεύοντας την Τέχνη» στον Βόλο

«Ταξιδεύοντας την Τέχνη» στον Βόλο
14.2.2020
21.2.2020

«Ταξιδεύοντας την Τέχνη»
25 εικαστικοί με αναπηρία | 25 λογοτέχνες | 5 πόλεις

H ARTOGETHER-Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία (πρώην VSA Hellas), σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), εγκαινίασε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου την περιοδεύουσα έκθεση «Ταξιδεύοντας την Τέχνη», στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στον Βόλο. Η έκθεση αποτελεί καρπό του ομώνυμου διετούς προγράμματος  «Ταξιδεύοντας την Τέχνη» που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και υποστηρίζεται από το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η έκθεση «Ταξιδεύοντας την Τέχνη» έρχεται να δώσει τη δική της απάντηση στο ερώτημα «Πώς θα ήταν αν η τέχνη ταξίδευε ελεύθερα πέρα από συμβάσεις, προκαταλήψεις, όρια και εμπόδια;». Τα έργα 25 εικαστικών με αναπηρία συνδιαλέγονται με τα χειρόγραφα 25 λογοτεχνών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τα πρώτα. Στόχος αυτής της γόνιμης προσέγγισης είναι να προβληθεί ευρέως το έργο καλλιτεχνών με αναπηρία, η ισότιμη καλλιτεχνική δημιουργία ατόμων με και χωρίς αναπηρία, καθώς και η μεταξύ τους συνεργασία.


Μανώλης Αντωνάκης, Άτιτλο (λάδι σε καμβά, 50x70 εκ.)
Φωτογράφος Γ. Κίτσιος

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ στην Αθήνα και, μετά το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο, θα «ταξιδέψει» διαδοχικά στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (Ιωάννινα), στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Σπάρτη) και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Τήνος).

 


Φανή Βλαντωνοπούλου, Χωρίς τίτλο (ακρυλικά και ακουαρέλα σε ξύλο, 25x30 εκ.)
Φωτογράφος Γ. Κίτσιος

 

Σε όλους τους επιλεγμένους σταθμούς της, η έκθεση πλαισιώνεται από καλλιτεχνικές δράσεις των ομάδων της ARTOGETHER και από βιωματικά εργαστήρια για άτομα με και χωρίς αναπηρία. Συγκεκριμένα στον Βόλο, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου (ώρα 19:00) η Μουσικοθεατρική Ομάδα της ARTOGETHER θα παρουσιάσει διασκευή του γνωστού έργου του Σαίξπηρ «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον (Κουμουνδούρου και Ιάσωνος), ενώ την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου (ώρες 11:00-13:00) οργανώνεται το βιωματικό εργαστήρι «Προετοιμάζοντας μια παράσταση», στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας. Η Μουσικοθεατρική Ομάδα αποτελείται από νέους ενήλικες με και χωρίς αναπηρία και έχει στο ενεργητικό της 17 θεατρικές παραγωγές διασκευασμένων κλασικών έργων, τις οποίες εμπλουτίζει με ζωντανή μουσική και τραγούδι.

 

Την έκθεση συνοδεύει το συλλεκτικό λεύκωμα «Ταξιδεύοντας την Τέχνη», το οποίο εκδόθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Στις σελίδες του αποτυπώνονται τα έργα, τα χειρόγραφα και οι σκέψεις των δημιουργών.

 


Κόμνω Πειραλή, Κοπέλα (τέμπερα σε καμβά, 40x40 εκ.)
Φωτογράφος Γ. Κίτσιος

Συντονισμός προγράμματος: Μαριλένα Κουκούλη, Σταυρούλα Σουλοπούλου
Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Κόνιαρης, Σοφία Χρυσαφοπούλου
Σκηνοθέτης-δραματοθεραπεύτρια: Κατερίνα Ρόμπερτσον-Κουρούκλη
Συνθέτης-μουσικός: Νικήτας Μαυρογιάννης
Διάρκεια έκθεσης: 14 έως 21 Φεβρουαρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00
Είσοδος ελεύθερη

Η συμμετοχή στις παράλληλες δράσεις είναι δωρεάν.

Για το εργαστήρι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 7710847
και στο email info@artoget.gr (έως 20 συμμετοχές, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

ARTOGETHER-Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία
Δάφνης 8, Ζωγράφου 157 72
Τ: 210 7710847 | www.artoget.gr | info@artoget.gr

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ. Τσαλαπάτα
Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος
T: 24210 29844 | www.piop.gr