Γιορτάζουμε τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

Γιορτάζουμε τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας
1.4.2023

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας (27/3-2/4), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ),  σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Βόλου ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, οργανώνει το Σάββατο 1η Απριλίου (ώρα 10:30) εργαστήρι χειροτεχνίας, για ενήλικες, με τίτλο «Παραδοσιακή φαμιλί», στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στον Βόλο.


Η «φαμιλί» είναι τα λευκά είδη, τα σεντόνια, οι κουβέρτες, οι μαξιλαροθήκες και τα στρώματα, που χρησιμοποιούν οι Ρομά. Με βελόνες, υφάσματα και πολύχρωμες κλωστές, και υπό την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας Ρομά
Ειρήνης Φραγκούλη, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό των Ρομά, δημιουργώντας μικρά εργόχειρα, όπως «οργάνια» (παπλώματα), «αστίκια» (μαξιλάρια) και «μεντέρια» (υποστρώματα).

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας (www.journeesdesmetiersdart.fr) καθιερώθηκαν ως ετήσιος θεσμός σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και γιορτάζονται κάθε άνοιξη από το 2002. Για το έτος 2023, το θέμα της διοργάνωσης έχει τίτλο “
Elevate the everyday” και επικεντρώνεται στη σημασία των χειροτεχνιών για τα νοικοκυριά και τις κοινωνίες της Ευρώπης.

Η συμμετοχή και τα υλικά είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 24210 29844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

*Το παράρτημα Ρομά Αλιβερίου υλοποιείται ως μέρος της πράξης Κέντρο κοινότητας Δήμου Βόλου στο πλαίσιο υλοποίησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020.

ΠΙΟΠ
| Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Πολυχώρος Τσαλαπάτα - Νότια Πύλη, 38334 Βόλος
Τ: 24210 29844 | www.piop.gr