«Η φουστανέλα» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

«Η φουστανέλα» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας
11.12.2021

Στο πλαίσιο της περιοδεύουσας έκθεσης «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Η φουστανέλα», για παιδιά, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου (ώρες 10:30-12:30), στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στον Βόλο.

Η φουστανέλα είναι παραδοσιακό ανδρικό ένδυμα που αποτελεί τμήμα της ελληνικής εθνικής φορεσιάς, με συμβολική υπόσταση στη νεοελληνική κοινωνία, αλλά και με σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ελληνικής ταυτότητας. Πρόκειται για πολύπτυχη φούστα με τετρακόσιες πτυχές, όσα και τα χρόνια του τουρκικού ζυγού. Μέσα από μια πρωτότυπη δράση με χαρτί, κορδόνια και άλλα απλά υλικά, τα παιδιά, ηλικίας 8 έως 11 ετών, θα γνωρίσουν την ιστορία της εθνικής μας φορεσιάς και θα ψυχαγωγηθούν, δημιουργώντας τη δική τους φουστανέλα από χαρτί σε κανονικό μέγεθος.


Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL», που παρουσιάζεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στον Βόλο, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) και εντάσσεται στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αποτελεί μια πρωτότυπη προσέγγιση όσων διαδραματίστηκαν από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, στην οποία μικρόσωμες, πολύχρωμες φιγούρες «συνθέτουν» πεδία μαχών, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν σημαίνουσες μορφές του Αγώνα.

Η συμμετοχή στη δράση είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο  24210 29844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Πολυχώρος Τσαλάπατα-Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος
Τ: 24210 29844 | www.piop.gr