Γιορτάζουμε τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

Γιορτάζουμε τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας
4.4.2022


Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας (28/3-3/4), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει τη Δευτέρα 4 Απριλίου (ώρες 10:30-12:00) δημιουργικό εργαστήρι για ενήλικες, με τίτλο «Σαμία», στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, σε συνεργασία με το Παράρτημα Ρομά Αλιβερίου της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Βόλου ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ.

Με την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας ρομά Ειρήνης Φραγκούλη, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν την ρόμικη μαντήλα «Σαμία», και να γνωρίσουν έθιμα και παραδόσεις της φυλής. Πρόκειται για ένα μαντήλι που φορούσαν παραδοσιακά οι γυναίκες ρομά, ανεξαρτήτως ηλικίας, ως ένδειξη σεβασμού και σεμνότητας αλλά και το οποίο χρησιμοποιούσαν και σε βρέφη, προκειμένου να τα προφυλάξουν από το κρύο ή για να στηρίζουν το κεφάλι τους. Ο τρόπος δεσίματος της σαμίας δήλωνε και τη θέση της γυναίκας στη ρόμικη κοινωνία, ενώ την επίσημη σαμία, τον «μπογιαμά», οι κοπέλες τη φορούσαν σε γάμους, γλέντια και αρραβώνες.


© Φωτογραφικό αρχείο Κέντρο στήριξης Ρομά Αλιβερίου

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας (www.journeesdesmetiersdart.fr) καθιερώθηκαν ως ετήσιος θεσμός σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και γιορτάζονται κάθε άνοιξη από το 2002. Για το έτος 2022, το θέμα της διοργάνωσης έχει τίτλο “Our Hands in Unison”.

Οι φετινές δράσεις του ΠΙΟΠ είναι αφιερωμένες στη μνήμη της αρχιτέκτονος Ελένης Παγκρατίου-Αλεξάκη, η οποία, το 2016, διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις ΕΗΧ.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 24210 29844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

**To Παράρτημα Ρομά Αλιβερίου είναι πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος
Τ: 24210 29844 | www.piop.gr