«Ομοιώματα ή μοντέλα πλοίων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» Ομιλία του Κώστα Δαμιανίδη στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

«Ομοιώματα ή μοντέλα πλοίων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» Ομιλία του Κώστα Δαμιανίδη στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας
6.10.2021

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης μικροναυπηγικής ιστορικών πλοίων του Αντώνη Τζούμα «Καράβια-θρύλοι των θαλασσών κατά την εθνεγερσία του 1821», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» διοργανώνουν ομιλία με τίτλο «Ομοιώματα ή μοντέλα πλοίων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» για γενικό κοινό, την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου (ώρα 19:00) στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο.

Ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας και δρ Ιστορίας της ναυπηγικής Κώστας Δαμιανίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου με πλούσιο συγγραφικό έργο στην ιστορία και την τεχνολογία της ναυπηγικής, θα παρουσιάσει τα καράβια που περιλαμβάνονται στην έκθεση καθώς και χαρακτηριστικά μοντέλα πλοίων από όλες τις ιστορικές περιόδους, με έμφαση στις ποικίλες χρήσεις τους. Στην ομιλία θα προσεγγιστεί επίσης η εξέλιξη της τέχνης του ναυπηγικού μοντελισμού δια μέσου των αιώνων, μίας ιδιαίτερης τέχνης που αντανακλά τη σχέση των ανθρώπων με τα πλωτά μέσα και το θαλασσινό ταξίδι, ενώ παράλληλα εμπλουτίζει τις γνώσεις κατασκευαστών και θεατών σε θέματα ναυπήγησης και πλεύσης των μεγάλων πλοίων και των καϊκιών.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση «Καράβια-θρύλοι των θαλασσών κατά την εθνεγερσία του 1821» του Αντώνη Τζούμα, αποτέλεσμα συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» θα παραμείνει στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας έως τις 18 Οκτωβρίου 2021. Η έκθεση, που παρουσιάζεται με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, αναδεικνύει την ελληνική ναυτοσύνη, το ναυτεμπόριο και τη δράση των Ελλήνων στη θάλασσα την περίοδο της Τουρκοκρατίας, μέσα από μικροναυπηγημένα ομοιώματα ιστορικών πλοίων που έλαβαν μέρος στον Αγώνα, πιστά αντίγραφα υπό κλίμακα των πραγματικών, από ξύλο, μπρούτζο, χαλκό, χάλυβα και άλλα υλικά

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 24210 29844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος
Τ: 24210 29844 | www.piop.gr