«Πήλινα σεϊμπέκια» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

«Πήλινα σεϊμπέκια» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας
16.10.2021«Πήλινα σεϊμπέκια»
Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας 

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Καράβια-θρύλοι των θαλασσών κατά την εθνεγερσία του 1821» του Αντώνη Τζούμα, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» διοργανώνουν εικαστικό εργαστήρι με τίτλο «Πήλινα σεϊμπέκια», για παιδιά, 8 έως 11 ετών, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου (ώρα 10:30-12:30) στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στον Βόλο.

Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου, τα παιδιά θα γνωρίσουν τα πλοία του Αγώνα και θα κατασκευάσουν με πηλό, ύφασμα και θαλασσόξυλα ομοίωμα του πλοίου «σεμπέκο». Πρόκειται για ένα μικρό, τρικάταρτο ή και κωπήλατο ιστιοφόρο πλοίο με αιχμηρή πλώρη, στρογγυλή πρύμνη και πυροβόλα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κυρίως από τους Ψαριανούς. Στο δεύτερο μέρος, ο μικροναυπηγός Αντώνης Τζούμας θα ξεναγήσει τα παιδιά στην έκθεση και θα επιδείξει τεχνικές σκαλίσματος σε μικρογραφία πλοίου.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση «Καράβια-θρύλοι των θαλασσών κατά την εθνεγερσία του 1821» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και θα παραμείνει στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας έως τις 18 Οκτωβρίου 2021. Η έκθεση, που παρουσιάζεται με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, αναδεικνύει την ελληνική ναυτοσύνη, το ναυτεμπόριο και τη δράση των Ελλήνων στη θάλασσα την περίοδο της Τουρκοκρατίας, μέσα από μικροναυπηγημένα ομοιώματα ιστορικών πλοίων που έλαβαν μέρος στον Αγώνα, πιστά αντίγραφα υπό κλίμακα των πραγματικών, από ξύλο, μπρούτζο, χαλκό, χάλυβα και άλλα υλικά.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Τα παιδιά θα προσέρχονται στο Μουσείο και θα αποχωρούν συνοδευόμενα από έναν γονέα/κηδεμόνα.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 24210 29844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα. 

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος
Τ: 24210 29844 | www.piop.gr